Els Premis Culturàlia de Tàrrega posen en valor la tasca del CAP i les residències durant la pandèmia

29/11/2021

Els guEls guardons també reconeixen el pintor Magí Puig, les Aules Universitàries de l’Urgell, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Grup Borges per la rehabilitació del Mas de Colom

El Teatre Ateneu de Tàrrega es va engalanar dissabte per acollir l’acte de lliurament dels Premis Culturàlia 2021. La cita, organitzada pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, ha tornat al calendari després de l’aturada obligada de l’any passat a causa de l’esclat de la Covid-19. Precisament, la lluita contra la pandèmia va centrar un dels moments més emotius de la nit: l’entrega d’un guardó social extraordinari en reconeixement a la tasca del personal sanitari del CAP i les residències San Antoni, Llar del Carme, Llar Aleix i Llar Alba de Tàrrega. Van recollir el premi Rosa Giné, directora del CAP de Tàrrega, i Mercè Agustí, metgessa degana del municipi, les quals van lloar “la predisposició, la valentia i el coratge dels professionals de la salut per plantar cara a una malaltia desconeguda”.

La 23a edició dels Culturàlia també va distingir l’obra de Magí Puig (premi a l’artista), pintor resident a Tàrrega que ha protagonitzat destacades exposicions internacionals; les Aules Universitàries d’Agramunt, Bellpuig i Tàrrega (premi comarcal), paradigma de l’aprenentatge i la difusió del coneixement; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (premi intercomarcal), espai divulgatiu de l’etnografia del Pallars; i Grup Borges (premi a l’entitat), per la recent rehabilitació de Mas de Colom, un antic convent que ha esdevingut nou epicentre cultural i centre d’interpretació del món agrícola. En aquest sentit, el president del Grup Borges, Josep Pont, va fer valdre “els orígens i les arrels per no perdre la nostra identitat”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, va expressar l’agraïment per les contribucions a la societat de les persones i entitats distingides, i en especial va destacar com el personal sanitari “va prioritzar la salut i el benestar de la ciutadania posant en risc la seva pròpia vida”. L’acte va tenir com a convidada d’honor la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, la qual també fou consellera de Salut quan va irrompre la pandèmia. Vergés es va referir al personal sanitari “com a exemple de servei públic, esdevenint un pilar bàsic perquè la societat hagi pogut superar la crisi de la pandèmia”. D’altra banda, Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, va apel·lar a “la confiança, la força i l’esperança en temps difícils” mentre que Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia, va reivindicar la cultura “com a element socialitzador després dels temps de confinament”.  

La gala, presentada per Mireia Ribó, va lluir de nou una acurada escenografia de Llorenç Corbella, aquesta vegada en homenatge a la Farinera Balcells. En aquest edifici modernista, precisament, es van enregistrar els vídeos que van glossar els mèrits dels guardonats, un treball de Marc Andreu i Dani Hernández. L’humor de l’Esperanceta, un dels símbols de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, va amenitzar una vetllada que també va incloure l’actuació del grup Escorça tot homenatjant Pau Donés, l’enyorat cantant de Jarabe de Palo. Com ja és costum, la figura del guardó ha estat obra de l'artista targarí de forja Josep Castellana.

Segre-Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Tàrrega