Els Premis Culturàlia guardonen l'Ateneu, Nova Tàrrega, Maria Barbal, Llorenç Corbella i la Coral Joia de Maig

08/10/2019

Es tracta d'un reconeixement a la trajectòria i constància de les persones i entitats homenatjades

Tàrrega lliurarà el proper dissabte 23 de novembre la 22a edició dels Premis Culturàlia en reconeixement a la tasca de persones i entitats en els àmbits social i cultural. Els guardons, concedits pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, distingiran l’escriptora lleidatana Maria Barbal (premi intercomarcal), autora de la novel·la de referència ‘Pedra de tartera’; l’escenògraf Llorenç Corbella (premi a l’artista), reconegut pel seu treball en les arts escèniques; la Societat Ateneu (premi a l’entitat), la qual commemora el seu centenari; el setmanari d’informació local i comarcal Nova Tàrrega (premi a la trajectòria), que celebra els 75 anys; i la Coral Joia de Maig d’Anglesola (premi comarcal), amb 70 anys d’història.

Segons ha argumentat avui en roda de premsa el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, “els guardons homenatgen trajectòries d’èxit marcades per la implicació, el talent i la dedicació”. En aquesta mateixa línia s’ha expressat l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú: “reconeixem persones i entitats del territori que han treballat amb constància al llarg del temps”. A la presentació han assistit també el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; el regidor de Cultura, Carlos Vílchez; i el president del Centre Cultural de Tàrrega, Pep Vall; en representació de les institucions que formen el jurat conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tàrrega.

 La figura del guardó dels Premis Culturàlia és obra de l'artista targarí de forja Josep Castellana. La gala serà oberta a tothom (20:45h, Teatre Ateneu) i inclourà la projecció d'audiovisuals posant de relleu el perfil de les persones i entitats reconegudes. La vetllada oferirà també l’actuació del grup lleidatà Vintage Clock, que recuperarà el swing genuí dels anys 20. L'acurada escenografia serà un disseny del targarí Llorenç Corbella, fill de l’artista premiat enguany. Els tiquets per al sopar - lunch posterior es poden adquirir a Llibreria Sauret de Tàrrega abans del 21 de novembre al preu de 20 euros.

Premi a l’entitat: SOCIETAT ATENEU DE TÀRREGA

El guardó a la Societat Ateneu arriba just l’any que es commemora el centenari de la seva fundació. És una de les entitats més emblemàtiques del teixit associatiu targarí i impulsora de nombroses activitats de dinamització cultural. L’any 1923 inaugurà el Teatre Ateneu, edifici que acollí teatre, balls populars i projeccions de cinema. Des de l’any 1984, la Societat Ateneu arrenda l’ús del teatre a l’Ajuntament i hi tenen lloc representacions escèniques, concerts, espectacles i altres activitats. El Local Social és un altre dels focus culturals de l’entitat. Aquest any 2019 ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Premi a la trajectòria: NOVA TÀRREGA

Setmanari i revista targarina fundada l’any 1944 per Francesc Camps Calmet que celebra els 75 anys de la seva creació, actualment dins el Grup Segre. Dirigida i editada a partir del 1975 per Ignasi Camps Sarró; continuada el 1987 per Josep Serra Teixidó (Eco Serra); i dirigida després per Albert Pont. Actualment la directora és la periodista Lourdes Cardona, que ha donat el pas a les noves tecnologies i la revista en color entrant de ple en l’era digital. Nova Tàrrega s’ha erigit en el notari de la història contemporània de la ciutat.

Premi a l’artista: LLORENÇ CORBELLA SAMBOLA (Vallfogona de Riucorb, 1958)

Resident a Tàrrega, Llorenç Corbella guarda una estreta relació amb la capital de l’Urgell i fou director artístic de la Fira del Teatre els anys 1984 i 1985 i del 2003 al 2006. Actualment és director d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Lleida. La seva trajectòria professional excel·leix com a escenògraf i figurinista. Deixeble de Fabià Puigserver, ha treballat amb reconeguts noms de la dramatúrgia, l’òpera i la dansa i ha obtingut guardons de prestigi com el Premi de la Crítica de Barcelona o un Premi Max. La seva carrera artística és motiu d’una exposició retrospectiva que es pot visitar fins al 13 d’octubre a la Sala Marsà de Tàrrega.

Premi comarcal: CORAL JOIA DE MAIG (Anglesola)

Fundada el 1949 per un grup d’homes d’Anglesola amb la voluntat de cantar les caramelles de Pasqua. Entrats els anys 60, esdevé un cor mixt, canviant totalment el repertori, introduint música polifònica del Renaixement i del Barroc, sense oblidar la música tradicional catalana i d’autor. Dirigida pel músic pontsicà Narcís Cercós, i acompanyats al piano pel targarí Marcel Fabregat i l’anglesolina Sara Rius. Enguany celebren el 70 aniversari de la seva fundació. Està integrada per una cinquantena de cantaires de diverses localitats de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i la Noguera.

Premi intercomarcal: MARIA BARBAL I FARRÉ (Tremp, 1949)

L’escriptora lleidatana, tot i que viu a Barcelona des dels anys seixanta, ha bastit un univers literari centrat en el Pallars de la seva infantesa i l'adolescència, un entorn rural vist, però, amb perspectiva crítica. La seva primera novel·la, ‘Pedra de tartera’, va rebre una molt bona acollida. Obres posteriors recullen paisatges més urbans. També és autora de narracions breus, novel·les per a joves i teatre. La seva obra ha estat traduïda l'alemany, l'aranès, l'asturià, el castellà, l'italià, el francès, i el portuguès, entre altres. Ha obtingut el Premi Nacional de Literatura Catalana entre altres guardons com la Creu de Sant Jordi.