FiraTàrrega portarà 12 companyies fins a la capital de l'Urgell en el programa de Suport a la Creació 2018

10/04/2018

Durant el mesos de primavera i estiu s'oferiran 10 assajos oberts

Un total de 12 companyies nacionals i internacionals (Mèxic i Regne Unit) realitzaran residències artístiques a Tàrrega, dintre del programa Suport a la Creació 2018 que impulsa FiraTàrrega. Durant els mesos previs a fira, les companyies visitaran la capital de l’Urgell per preparar els seus projectes escènics que posteriorment presentaran a FiraTàrrega 2018, del 6 al 9 de setembre.

A través del programa de Suport a la Creació, FiraTàrrega vol dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer. A més, la vocació internacionalitzadora de FiraTàrrega comporta que algunes d’aquestes propostes de creació vagin en la línia d’incentivar coproduccions transnacionals d’arts de carrer.

Una altre dels distintius del programa de Suport a la Creació és la voluntat d’apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. El projecte ha esdevingut un programa d’activitats complementari a l’oferta cultural del municipi. Aquest any s’han programat un total de deu assajos oberts, on les companyies tenen l’oportunitat d’interactuar amb el públic i de crear un diàleg amb el paisatge humà i físic de la població.

Les companyies del programa Suport a la Creació 2018

Les 12 produccions d’enguany conformen un avançament del que serà la programació d’aquest 2018. Són una aposta per la novetat, la riquesa d’estils i categories escèniques i, sobretot, per les ganes d’innovar en les arts de carrer, un àmbit que aquest 2018 FiraTàrrega s’ha proposat rellegir.

Enguany, tres dels projectes seleccionats tenen una vinculació molt estreta amb el Màster i Postgrau de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega, com és el cas de l’òpera prima de Claudia Gonzàlez, exalumna del màster, que presenta “Ohtli”, un homenatge a l’existència a la saviesa ancestral i un recordatori de la nostra condició efímera, en forma de ritual col·lectiu. D’altra banda, el col·lectiu d’artistes Emilia Gargot, nascut al seu pas pel Postgrau, presentaran “ZH o 36 milions d’anys a 120 km/H”, una mirada a partir de l’obra “La terra de molts noms”, de l’artista txec Josef Čapek, sobre la individualitat que, paradoxalment, ens ha deixat la globalització. Finalment, “Proyecto X” de la Companyia Silere formada per Maria Capell i Andrea Paz, ambdues exalumnes del Màster, és una reflexió lúdica al voltant de la configuració i els usos de l’espai públic, entès com el medi que condiciona la llibertat de moviments dels ciutadans, i la construcció de la vida col·lectiva.

La individualitat i la seva posició en la societat i els seus límits serà un dels principals temes que es tocaran aquest any. Es podrà veure a “Flou Papagayo”, de Mumusic Circus, un espectacle fruit de la primera coproducció conjunta entre la Mostra d’Igualada i FiraTàrrega. El muntatge mostra tres cossos, tres veus que s’uneixen en un circ en què cada individu és imprescindible per a l’existència de l’altre.

Seguint amb la introspecció de l’individu i la seva identitat, Hui Bassa portaran “Tza zpar”, un espectacle sobre la gestió individual i col·lectiva de la resistència a la violència; Les Impuxibles presentaran “Painball”, un muntatge que parla de la llibertat com a individus i societat, i de com es modifiquen i defineixen les persones; i les germanes Peya s’endinsaran en un viatge a través d’un joc a quatre tres intèrprets i un piano de cua amb música en directe.

Els límits de la societat i de l’individu marquen també el treball de Diana Coca a “Corporeïtats al límit”, on la destrucció i la reconstrucció de la realitat es converteixen en els eixos principals del seu treball. Partint del seu cos, l’artista estudia la seva relació amb el medi, fora d’espais artístics.

Enguany, FiraTàrrega encetarà una nova col·laboració amb l’Espai Guinovart d’Agramunt impulsant el projecte Arc Residual de l’artista Albert Gusi, i Joan Rieradevall, enginyer químic, professor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu projecte és un gran arc que convida a reflexionar sobre el sentit de l’art i la capacitat de les persones per intervenir en el medi i en el paisatge.

L’art és també el vehicle que utilitza John Fisherman en el seu projecte “#moneyforfree”. Amb ell la fira enceta una nova fórmula de suport a un projecte de carrer amb un alt contingut de R+D de laboratori artístic compromès amb la realitat social dels nostres dies. Un projecte d’investigació al voltant de la manipulació, la postveritat i el reclam de l’activisme enfront de la passivitat.

FiraTàrrega segueix apostant per companyies consolidades, com és el cas de Joan Català i la seva proposta “5.102 m/s”. Aquest serà  un treball escènic en procés que té el ferro com a matèria principal. La seva investigació parteix de la seva tradició familiar i aprofundeix en les possibilitats musicals dels materials.

Pel que fa a les produccions internacionals, el programa Suport a la Creació aposta en aquesta ocasió per dues peces. Per una banda, un projecte d’escriptura dramàtica d’Antonio Zuñiga i Melina Pereyra, un encàrrec específic de FiraTàrrega que vol fer una mirada externa i objectiva a la recerca i recuperació de la memòria història, coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega. D’altra banda, Becki Parker & Vero Cendoya portaran “I hunting for the unicorn”, un muntatge fruit de col·laboració entre FiraTàrrega i Stockton International Riverside Festival (UK), que treballarà al voltant del tema de l’autisme.

Finalment, el dijous 3 de maig tindrà lloc la presentació del resultat del treball de ciència ciutadana, vinculat a l’espectacle “urGent estimar”, d’Ada Vilaró i Josep Perelló, que va inaugurar FiraTàrrega 2017.

Infolleida