Josep Minguell culminarà l'obra pictòrica a l'església de Santa Maria de l'Alba amb uns frescos al presbiteri

21/11/2021

Instal·len unes bastides de més de 20 metres

Amb la instal·lació d'unes grans bastides de més de 20 metres d'alçada al presbiteri, aquesta setmana s'ha marcat l'inici de la darrera fase per culminar l'obra pictòrica que va iniciar l'any 2005 el pintor de Tàrrega Josep Minguell a l'església de Santa Maria de l'Alba de la capital de l'Urgell. Els treballs de pintura dels murals al fresc encara trigaran dies a començar segons ha confirmat el mateix Minguell a NOVA TÀRREGA. També ha avançat que donarà a conèixer tots els detalls de l'obra divendres de la setmana vinent, dia 26 de novembre, a la roda de premsa que es convocarà coincidint amb la inauguració d'una exposició al Museu Tàrrega Urgell per mostrar els dibuixos i els treballs del projecte. 

Val a dir que als anys 50 del segle passat, la cúpula del presbiteri va ser decorada pels artistes locals Francesc Marsà i Miguel Martí, segons recordava el periodista local Josep Castellà.

Per la seva part, la parròquia de Tàrrega ha informat que l'objectiu és poder inaugurar els nous murals al fresc als laterals i el central del presbiteri per les festes locals del maig de l'any que ve coincidint amb els 350 anys de l'inici de la construcció de l'actual temple religiós, dissenyat per l'arquitecte Fra Josep de la Concepció.

Paral·lelament a les pintures al presbiteri també es durà a terme la restauració de la teulada de sobre de l'altar major, ja que es troba molt malmesa. Està previst que properament la parròquia impulsi una campanya per aconseguir fons per al projecte.

Les pintures de Josep Minguell Cardenyes a Santa Maria de l'Alba es van iniciar el 2005 amb Resurrectio i van continuar el 2007 amb Nativitas, a les dues parts laterals del creuer, ambdues escenes amb la Resurrecció i el naixement de Jesús com a eix temàtic respectivament. El 2009, l'artista va abordar les dues primeres voltes de la nau central sota el títol de Liber Genesis, representant la creació de l'univers i de l'home. Finalment, el 2011, Minguell va pintar les dues voltes restants amb escenes de l'Antic Testament. En aquestes dues últimes voltes, va plasmar els patriarques Abraham, Isaac i Jacob d'una banda, i de l'altra, dos temes vinculats al concepte general. D'una banda es pot veure l'arbre de Jassé, que enllaça amb la Nativitat, i de l'altra la figura de Moisès creuant el Mar Roig que connecta amb la idea de la Resurrecció. Va culminar així l'execució de l'obra Murs de llum, un conjunt pictòric de 760 metres quadrats, superfície similar a la de la Capella Sixtina.

Cal destacar també que el pare de l'artista, Jaume Minguell, ja va elaborar diferents murals a l'església de Santa Maria de l'Alba entre els anys 1958 i 1965, entre els quals hi havia els de la capella de la Mare de Déu de Montserrat, la capella dels Dolors, el baptisteri i els altars laterals de la parròquia, entre altres.

Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959) és doctor en belles arts i pintor muralista especialitzat en pintura a la fresca, especialment grans conjunts arquitectònics. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la investigació col·laborant amb universitats de Tòquio, Hawaii, Florència, Barcelona o Madrid. Entre les seves obres de pintura al fresc, destaquen els murals realitzats al temple de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega (amb 800 metres quadrats de frescos) o al Palau de la Diputació de Lleida.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)