La necròpolis d'Almenara dins la proposta d'activitats del cap de setmana ibèrica

05/10/2018

Durant el cap de setmana estan programades diferents activitats als principals jaciments ibèrics de Catalunya

El proper cap de setmana es celebrarà el 18è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Es tracta d’un cap de setmana d’activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya. Una oportunitat única per descobrir o redescobrir el nostre passat, explicat de primera mà per alguns dels millors arqueòlegs del país.

Agramunt es suma al cap de setmana ibèric amb el jaciment de la Necròpolis d’Almenara. Per aquest motiu, el dissabte 6 i el diumenge 7 es farà a les 12h una visita guiada a la Necròpolis d’Almenara que anirà a càrrec de l’equip d’arqueòlegs que explicaran i presentaran els resultats de les darreres excavacions. Per les visites guiades no cal fer cap  inscripció prèvia.

El Cap de Setmana Ibèric és fruit de la col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i els diferents jaciments que integren la Ruta dels Ibers.

Necròpolis d’Almenara

La necròpolis preibèrica d’Almenara  és una necròpolis tumulària d’incineració de la primera edat del ferro datada entre els segles VIII-VII a. de la n. e. El jaciment fou descobert el 1968 de forma fortuïta per Josep i Gabriel Balcells arran d’uns moviments de terres realitzats per uns treballs agrícoles. Des de l’actuació de 1968, tot i que la necròpolis d’Almenara ha estat constantment referenciada en la bibliografia especialitzada, el jaciment no havia estat objecte d’una nova excavació arqueològica. L’any 2015, amb la voluntat de fer visitable el jaciment, l’Ajuntament d’Agramunt endegà el projecte de recuperació patrimonial de les estructures excavades pel professor Maluquer

Des del 2015 i fins a l’actualitat s’han realitzat a la Necròpolis d’Almenara quatre campanyes d’excavació. Aquestes campanyes s’han dut a terme amb un equip d’arqueòlegs professionals, llicenciats i estudiants d’arqueologia de la Universitat de Lleida i de la Universitat Autònoma de Barcelona. A llarg de totes aquestes intervencions s’ha  actuat en una superfície aproximada d’uns 550 m2 i, s’han identificats almenys 30 túmuls, 22 estan completament excavats, 15 han estat restaurats i hi ha 6 túmuls que esperen ser consolidats.

Durant la última intervenció arqueològica realitzada aquest estiu, s’han delimitat completament cinc túmuls i s’han excavat cinc túmuls nous. A més, s’han pogut identificar elements de senyalització de les tombes com petites esteles o pedres que sobresurten lleugerament de l’anell exterior de les lloses que delimiten els túmuls.

Infolleida