La poesia visual i concreta de Viladot inspira l’Embarrat de Tàrrega

05/05/2022

El festival d’art contemporani tindrà̀ lloc al Museu Trepat i es completarà amb performances, conferències i concerts

Tàrrega celebrarà̀ del divendres 27 de maig al diumenge 5 de juny la 8a edició́ del festival de creació́ contemporània Embarrat. El Museu Trepat de la capital de l’Urgell acull de nou aquest avantguardista certamen artístic. L’Embarrat 2022 acollirà una diversa mostra de projectes artístics contemporanis en dues exposicions col·lectives, Pardal Lo i La incomunicació, ambdues inspirades en l’obra de Viladot.

En aquesta edició́ de l’Embarrat, el comissari convidat és Pau Minguet, director de Lo Pardal, Fundació Guillem Viladot d’Agramunt i comissari de l’Any Viladot, que juntament amb Jesús Vilamajó́, director del festival, ens proposen una reflexió́ sobre el concepte de la incomunicació, partint del llibre Poemes de la incomunicació (1971) de Guillem Viladot, en el centenari del naixement de l’artista urgellenc. Durant el cap de setmana d’obertura, les exposicions s’acompanyaran de performances, concerts i conferències, que un cop més ompliran les naus de l’antiga fabrica Trepat.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat el retorn “en majúscules” del festival tot posant en valor el fet que “enguany l’Embarrat s’allarga en el temps, ja que organitzarà diverses activitats fins a la tardor, i en l’espai, atès que les exposicions que podrem veure a Tàrrega més endavant també es podran admirar a Agramunt o Lleida”. Pijuan també ha recalcat la voluntat de l’Embarrat d’esdevenir un certamen artístic inclusiu. En aquest sentit, el director del certamen, Jesús Vilamajó, ha explicat que “el festival potencia la seva vessant col·laborativa amb l’objectiu que tothom pugui gaudir de l’art i de la cultura”. Per la seva banda, el regidor de Cultura de Tàrrega, Carlos Vílchez, ha aplaudit la voluntat del certamen d’expandir la seva programació més enllà dels dies del festival i fora de la ciutat, atès que “també s’expandeix Tàrrega, ciutat referent en l’àmbit cultural”. Ho ha asseverat en la roda de premsa de presentació de la programació del certamen davant la premsa, que també ha comptat amb l’assistència de Montse Balcells, productora de l’Embarrat, i Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat, escenari un any més del certamen.

Plataforma d’impuls per a artistes emergents i estudiants d’art

El festival referma l’aposta per impulsar l’obra d’artistes emergents i estudiants d’art amb una convocatòria anual destinada a artistes novells. L’actual convocatòria va rebre 170 propostes, 50 de les quals provinents d’escoles i universitats, de 12 comunitats autònomes de l’estat i de 12 països diferents. L’exposició col·lectiva La incomunicació d’aquesta edició està conformada per 8 artistes emergents seleccionats a través d’aquesta convocatòria prèvia. La mostra dels seus projectes estarà ubicada a la Nau 18 de Cal Trepat.

En paral·lel, l’exposició Pardal Lo estarà situada a les Naus 1-3, envoltant l’antiga foneria, i altres espais de la fàbrica. Està conformada per 5 projectes que inclouen peces artístiques i accions en el programa. En aquesta ocasió, tots els treballs estan dissenyats especialment per aquesta edició de l’Embarrat, amb continguts inspirats en l’obra de Viladot, que esdevé l’eix temàtic del festival.

Del 27 de maig al 5 de juny. Exposicions, conferències, concerts i accions espontànies

L’Embarrat donarà el tret de sortida el divendres 27 de maig amb una conferència inaugural moderada per Pau Minguet, amb Vicent Altaió (president de la Fundació Joan Brossa) i Mercè Vila (coordinadora d’exposicions de la Fundació Vila Casas). Seguida d’un recorregut inaugural a les exposicions; un tast de l’espectacle de dansa i música New(a)days de Park Keito i l’espectacle de música i poesia escènica, estrena absoluta en català, Preludi a la lentitud a càrrec del grup valencià Versonautas.

Aquest any s’afegeix un element sorpresa durant el divendres: les accions poètiques del grup Nicomedes Mendes, que aniran fent intervencions espontànies i improvisacions poètiques inesperades.

Dissabte 28 de maig, les activitats inclouen el vermut, amb concert d’Edu Escaño i els Homínids dispersos; la performance completa New(a)Days de Park Keito, amb Kotomi Nishiwaki i Miquel Casaponsa, un espectacle híbrid amb visuals, dansa i música en directe; recital poètic de Nicomedes Mendes: poetes i politges; i una nit de música amb el sintetitzador de Bofirax, acompanyat de baix i saxo, i el DJ targarí UK Ventura.

Les exposicions obriran portes el divendres 27 de maig a les 18 h i es podran visitar lliurement fins a les 23 h. El dissabte 28 de maig romandrà̀ oberta d’11 a 15 h i de 17 a 23 h. Diumenge 30 de maig, continuaran les visites a l’exposició́ a les 11 h i clourà amb un recital poètic a càrrec de Cuartito de Poesía. De dilluns 30 de maig a diumenge 5 de juny, l’exposició́ quedarà̀ oberta per a visites prèviament concertades. Diumenge 5 de juny finalitzarà el festival amb una acció artística participativa amb Anna Dot i Irena Visa.

En aquesta edició́, després de les anteriors restriccions, l’Embarrat recupera el servei de bar i foodtrucks a l’exterior de les característiques naus de Cal Trepat. L’Embarrat manté l’entrada lliure i gratuïta a totes les activitats.

Petit Embarrat Taller de postals

Enguany el Petit Embarrat oferirà una activitat per als més petits durant tot el dissabte i diumenge al matí. El laboratori de Cal Trepat es transformarà en un taller de postals. Les lletres són els àtoms de la comunicació que quan es combinen poden portar a la incomunicació. Jugant amb lletres i significats d’una forma plàstica i manual, els menuts podran crear les seves pròpies postals amb tires de paper desintegrades per la trituradora. Un univers alfabètic que crea una nova narrativa visual, confeccionant una postal que serà la base per a un nou llenguatge imaginat en família.

Programació expandida. Embarrat tot l’any

Per primer cop, l’Embarrat farà una programació que s’allarga fins a la tardor. L’Embarrat 2022 parteix amb el primer cap de setmana d’activitats, del 27 al 29 de maig, amb un programa ampli que combina l’art, les performances i la música. Les exposicions es podran visitar fins el següent diumenge 5 de juny, quan el festival clourà amb una acció artística participativa.

A partir d’aquí, l’Embarrat s’expandeix en diverses accions que tindran lloc entre el juliol i el novembre. Amb la intenció de fer arribar l’art contemporani a un major volum de públic, les exposicions viatjaran a altres punts del territori i s’impartiran tallers artístics.

L’exposició Pardal Lo, produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es trasllada a la Sala Gòtica d’aquesta institució lleidatana durant juliol i agost. De setembre a novembre, es podrà visitar a Lo Pardal, Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Durant el setembre, el programa expandit inclou dues activitats: una experiència artística amb persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba de Tàrrega i el centre Espígol de Cervera on participaran una cinquantena de persones dels centres i artistes locals; i un taller d’escriptura expandida a càrrec de l’escriptora Núria Bendicho.

Paral·lelament, durant setembre i octubre, l’activitat continuarà activa amb més mostres expositives, com una selecció dels treballs realitzats durant el taller d’escriptura expandida. Mentre que en espais públics de carrer, a Tàrrega i Verdú, i al Museu Trepat hi haurà una mostra de les obres d'art que han realitzat els participants de l’Associació Alba i centre Espígol de Cervera al taller de creació artística.

L’Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Fabrica J. Trepat de Tàrrega i la Regidoria de Cultura i compta  amb la col·laboració́ de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació́ de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal - Fundació Guillem Vilador d’Agramunt i el Centre d’Art La Panera de Lleida.

VÍDEO: Noèlia Burgos Domínguez | TEXT: InfoLleida