Tàrrega celebrarà de l’11 al 13 de juliol la 22a edició del festival Paupaterres, que concentrarà 16 formacions de l’actual escena musical

03/07/2019

El certamen potencia la presència del gènere femení al cartell · Oques Grasses, El Diluvi, Lildami, Tremenda Jauría o la Sra. Tomasa, noms d’una programació on no faltaran estrenes discogràfiques

Tàrrega es prepara per celebrar de l’11 al 13 de juliol la 22a edició del Paupaterres - Festival Musical d’Estiu de Ponent, una de les cites culturals referents de l’estiu al territori. Organitzat per l’Associació Paupaterres i l’àrea municipal de Cultura amb suport de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el certamen presenta una programació amb un ampli ventall estilístic: del pop-rock al rap'n'trap, sense oblidar les seves arrels situades en els sons mestissos, el folk o l’ska. Un total de 16 destacats grups i solistes del panorama musical actual conformen el cartell, amb noms propis com Oques Grasses, Lildami o La Sra. Tomasa. El Paupaterres potencia la presència del gènere femení a la programació i ofereix propostes artístiques liderades per dones com és el cas deBalkan Paradise Orchestra, Sandra Bautista, El Diluvi, Mabel Flores, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Mr Hyde o Tremenda Jauría.

Plataforma per a exponents musicals del territori i estrenes discogràfiques
El Paupaterres no oblida el seu compromís amb les terres de Lleida i comptarà amb formacions musicals autòctones com The Targarians, La Terrasseta de Preixens o Sound de Secà. Altres ritmes que prendran els escenaris del festival arribaran de la mà de New York Ska–Jazz Ensemble, Kapritxo iEl Pot Petit, formació aquesta última que amenitzarà el PaupaKids, la parcel·la del dissabte a la tarda dedicada al públic infantil. L’esdeveniment continua erigint-se a més com una plataforma d’estrena de nous treballs discogràfics i gairebé tots els artistes participants duran nous àlbums sota el braç.

Una cita cultural “accessible, transversal i compromesa”
Avui s’ha presentat en roda de premsa (vegeu fotografia) la programació del certamen, que els seus responsables han definit com a “accessible, transversal i compromès”. Els portaveus de l’Associació Paupaterres, Lluís Agea i Marc Calderó, han posat de relleu com el festival ha anat evolucionant amb el temps obrint-se a nous estils però sense abandonar la llavor els ritmes de fusió. També han subratllat l’aposta per divulgar la música encapçalada per dones fugint de la masculinització que sovint domina en aquest àmbit. Per la seva part, la presidenta en funcions de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha afirmat que el Paupaterres és “exemple d’èxit” per la implicació de la gent del territori, que treballa des del voluntariat amb total professionalitat. D’altra banda, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat com el Paupaterres s’ha integrat en el mapa de festivals de Catalunya i ha reiterat el suport municipal per fer créixer “una proposta popular, solidària i sostenible basada en l’impuls que rep des de la ciutadania”.

Aliances amb locals d’oci i FiraTàrrega
Gràcies a l’entesa del Paupaterres amb entitats i locals d’oci de la ciutat, el festival amplia cada any el seu radi d’acció. Així, la nit del dijous 11 s’oferirà un primer tast de la programació amb els concerts en directe de Mabel Flores, que acostarà el seu cançoner als jardins de l’Associació Alba (dins el cicle Sardines & Marinada) i de Mr. Hyde, que versionaran clàssics de rock al Bar Novum. En paral·lel, el Paupaterres uneix forces també amb FiraTàrrega, que aportarà dues propostes del seu programa Suport a la Creació. D’una banda, Sound de Secà oferiran un assaig obert de l’espectacle “Possé” el divendres12, a les 7 de la tarda, a la plaça del Carme. Es tracta d’un muntatge basat en la música, el moviment, la veu i l’expressió. Per una altre cantó, la Cia. Holoqué escenificarà dins el PaupaKids l’espectacle visual de dansa “La caixeta” el dissabte 13, a les 7 de la tarda, al Càmping Municipal.

El Càmping Municipal, principal escenari
Les activitats del Paupaterres 2019 es concentraran sobretot al Càmping Municipal, un recinte ampli situat vora camp obert que propiciarà dues agradables vetllades en família el divendres 12 i el dissabte13 de juliol. Plantejat també com un aparador lúdic i gastronòmic, el certamen completarà l’oferta amb un extens catàleg de sopars a la fresca, parades d’artesania i food-trucks. El recinte romandrà obert des de les 8 del vespre amb accés gratuït. A partir de les 10 de la nit, el preu de l’entrada és de 5 euros. També es posa a l’abast una nova oferta anomenada PaupaCamper per a usuaris d’autocaravanes.

La música, eina de transformació social
El festival Paupaterres de Tàrrega roman fidel al seu vessant de responsabilitat social i impulsa el projecte solidari “Emmusica’t”, el qual permetrà la creació d’una primera aula de música per a infants i joves d’entitats socials. Amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega s’impartirà un taller de percussió per acostar la formació musical, potenciar el talent i fomentar la inclusió entre infants i joves. L’activitat es desenvoluparà al Centre Obert el divendres 12 de juliol. Els participants de l’aula crearan una orquestra de percussió única i singular deixant de banda diferències socials, d’edat, sexe o procedència.

Torna el “Got solidari”
A més de l’aportació econòmica del consistori, els fons per crear l’aula musical provenen dels ingressos obtinguts mitjançant la venda del ‘Got Solidari’, un vas reutilitzable que es posa a la venda durant la celebració del Paupaterres. L’experiència es tornarà a repetir enguany després de la bona acollida rebuda per part del públic. L’adquisició dels ‘gots solidaris’ afavoreix alhora la reducció de residus de plàstic ja que els espectadors poden usar el seu vas una i altra vegada durant el festival.

Infolleida