Tàrrega commemorarà el 8M celebrant les fites aconseguides pel feminisme i reivindicant els drets pendents d’assolir

27/02/2023

A punt una quinzena d’activitats durant tot el març en què també destaquen un ‘flashmob’ i una jornada d’art efímer

Tàrrega alçarà la veu en favor de la plena igualtat amb motiu del Dia Internacional de les Dones (8-M). En el marc d’aquesta commemoració, la capital de l’Urgell ha preparat un extens programa d’activitats sota l’organització de la Regidoria d’Igualtat. El lema de la nova campanya, ‘Vindiquem i celebrem’, posa el focus en la genealogia femenina i feminista amb tres objectius: reconèixer les dones referents, celebrar els drets aconseguits i reivindicar aquelles fites que encara queden per conquerir. En aquesta acció han participat les associacions de dones del municipi i una trentena de dones de diferents professions i orígens. La campanya s’ha plasmat en 17 imatges que es faran visibles en establiments comercials (amb la col·laboració de Foment Tàrrega), en una exposició situada a la plaça Major fins al 31 de març i a les xarxes socials. Les fotografies, captades al Museu Trepat, són obra de Dani Hernández amb disseny de Rosa Colilles.

Avui dilluns s’ha presentat el contingut de la campanya en un acte a la Casa Consistorial i a la plaça Major agraint la col·laboració de les dones i entitats participants (vegeu fotografia). L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat l’aposta de Tàrrega per fer visibles els lemes del 8-M “mitjançant una campanya visualment molt potent que vol conscienciar la ciutadania sobre els drets assolits per les dones i el camí que encara queda per recórrer en aquest àmbit”. Per la seva part, la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan Tarragó, ha subratllat la força que desprenen les fotografies de la campanya: “són imatges que parlen per si soles i que traspuen l’emoció i la complicitat que van viure les dones protagonistes a l’hora de posar-se davant la càmera”.

Es tracta, per tant, de recuperar la memòria històrica del feminisme com a moviment de transformació social i de continuar lluitant per assolir, per exemple, la paritat en els llocs de poder o eliminar la bretxa salarial de gènere. Les imatges de la campanya transmeten també un missatge d’unitat entre dones que han estat referents les unes de les altres i per a altres dones (vincles familiars, amistat, sororitat, activisme). Al mateix temps es vol desmuntar el mite patriarcal que les dones són enemigues les unes de les altres. L’elecció de la paraula ‘vindicació’ és un homenatge a Mary Wollstonecraft, una de les primeres feministes, i al seu llibre ‘Vindicació dels drets de la dona’ (1792).

La genealogia femenina i feminista serà, precisament, l’eix de la conferència del dimarts 7 de març a càrrec d’Elvira Siurana Zaragoza, escriptora i editora lleidatana (19h, Societat Ateneu). En aquest mateix acte també es desgranarà tota la programació de la campanya, que inclou una quinzena de propostes durant tot el mes de març.

8-M, una jornada plena de simbolisme
L’endemà, el dimecres 8-M, tindrà lloc la lectura del Manifest a 3/4 de 12 del migdia a la plaça Major. Abans, a 2/4 de 10 del matí, s’hi enregistrarà un ‘flashmob’ amb la participació de gairebé 600 alumnes de 7 centres educatius de la ciutat (escoles Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Maria Mercè Marçal, Pia, Alba i Vedruna; i IES Alfons Costafreda). S’ha comptat amb la col·laboració del grup musical Pupil·les, que ha cedit la cançó. També durant el dimecres 8 de març, l’Espai MerCAT acollirà una jornada d’Speed Networking organitzada per Internisa, l’Agència Catalana de la Joventut i la Xarxa per a l’Ocupació de l’Urgell. És una iniciativa especialment adreçada a dones en recerca de feina o que volen millorar la seva qualificació professional.

Ecofeminisme i art efímer
Un altre esdeveniment destacat de la campanya és l’estrena de la primera jornada sobre ecofeminisme i art efímer el dissabte 25 de març (10:30h, Can Colapi). Es presenta amb el nom d’Efímera i s’hi construiran col·lectivament quatre obres d’art liderades per les educadores Ariadna Castellà Sociats, Lluïsa Gabarra Labad, Mireya González Escolà i Alba Torres Robinat. Aquesta acció s’acompanyarà d’una mostra de productes vegans i una paella popular vegana. Les activitats es presentaran el divendres 24 de març en una xerrada que oferirà l’artista Verónica Perales Blanco (19h, Biblioteca).

Ampli ventall de propostes
D’altra banda, la programació del 8-M inclourà també el dilluns 6 de març la presentació d’un ‘fanzine’ dedicat a l’escriptora i política targarina Josefina Vidal Morera amb il·lustracions realitzades per alumnes de l’EASD Ondara. L’acte tindrà lloc en aquest mateix centre a 2/4 de 12 del migdia. Posteriorment, el dissabte 11 de març se celebrarà la 5a edició de la Gamverrada, trobada de colles de cultura popular liderades per dones sota l’organització de La Verreta de Guixanet. No faltarà tampoc enguany el taller d’autodefensa per a dones els dijous 16 i 23 de març (19:15h, Cross Gym).

‘On són les dones targarines?’
El dissabte 18 de març es convocarà una gimcana familiar (10:30h, plaça de Sant Antoni) per localitzar dones targarines referents. La mateixa temàtica reivindicativa té l’exposició ‘12 mesos + 12+1 dones. On són les dones targarines?’ amb il·lustracions de David Aguilera Fàbrega (LoCigronet), que es podrà visitar a la Biblioteca Germanes Güell fins al 31 de març.

InfoLleida