Tàrrega dedicarà un espai museístic als pintors Jaume i Josep Minguell

28/02/2024

Nou projecte al Museu Tàrrega Urgell inspirat en els “gabinets de curiositats”

Tàrrega disposarà d’un espai dedicat al llegat artístic dels pintors muralistes Jaume Minguell Miret (1922-1991) i el seu fill Josep Minguell Cardenyes (1959), nascuts a la ciutat. Es tracta d’un projecte que s’inspira en els anomenats “gabinets de curiositats”, petites sales on es conserven i mostren objectes diversos destinats a l’estudi i la recerca. En aquest cas, el punt de partida serien els dibuixos previs a les pintures al fresc com a exponents del patrimoni mural realitzat per la nissaga Minguell.

El “Gabinet Nissaga Minguell – Pintors de frescos” (aquest és el nom provisional que du el projecte) ocuparia un espai al Museu Tàrrega Urgell, equipament del nucli antic que es troba situat a 50 metres de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, on es poden admirar frescos de Jaume Minguell (capelles de Montserrat, Dolors, Sant Josep i la Immaculada) i Josep Minguell (conjunt de la nau central, creuer i capella major). Altres edificis de Tàrrega que contenen obra mural de Josep Minguell són el vestíbul de l’Ajuntament, el Teatre Ateneu i l’ermita de Sant Eloi.

Per posar fil a l’agulla a aquesta iniciativa cultural de referència, la Casa Consistorial de Tàrrega ha acollit una reunió de treball en què Josep Minguell ha exposat les línies estratègiques del projecte a les administracions que contribuiran a fer-lo realitat. Hi han participat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; i el president del Consell Social de la UdL, Delfí Robinat.

De la trobada ha sorgit un consens per materialitzar el projecte i iniciar les tasques preparatòries si bé encara sense concretar-ne el calendari. El pintor Josep Minguell ha explicat que “aquest gabinet és una idea que neix amb molta il·lusió i que transmetrà al públic el misteri que hi ha al darrere d’una pintura al fresc”. A més, ha assenyalat que “Tàrrega és el lloc natural on fer realitat aquest projecte ja que tant el meu pare com jo hem nascut i viscut a la ciutat”. “Tàrrega compta a més amb obra molt significativa de la nissaga Minguell en diferents espais i edificis”, ha apuntat.

Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha expressat el suport de les diferents administracions implicades en el projecte: “els Minguell són artistes de reconeixement internacional i a la vegada molt arrelats al territori. La creació d’aquesta nova sala contribuirà a divulgar el seu llegat a la vegada que apuntalarà els atractius museístics de la ciutat”.

El “gabinet” custodiaria els dibuixos previs dels frescos junt amb documents, plànols, llibres i fins i tot els pigments utilitzats en la pintura al fresc. El patrimoni mural de la nissaga Minguell també s’hi representaria a través d’apartats de fototeca i videoteca. El “gabinet”, que prendria com a model altres iniciatives similars com les de la Fundació Jean Charlot o el Museu Pietri Parigi, es completaria amb un web que facilitaria informació dels llegats dels projectes pictòrics vinculant-los a les obres reals executades en edificis.

Jaume Minguell Miret i el seu fill Josep Minguell Cardenyes han esdevingut dos grans exponents de la pintura mural al fresc, tant pel que fa a pràctica artística com a l’estudi i recerca d’aquesta singular tècnica. La seva tasca ha generat un conjunt de 83 cicles de pintura mural (33 Jaume Minguell i 50 Josep Minguell) estesos en 42 poblacions.

 

JAUME MINGUELL MIRET

La trajectòria artística del pintor Jaume Minguell Miret s’estén durant més de mig segle partint des dels anys 30 i recorrent diverses etapes que tenen com a fil conductor el caràcter expressionista. Evoluciona i es caracteritza pel gran domini de diversos procediments pictòrics i l’evolució del llenguatge cap al postimpressionisme, l’abstracció i el naturalisme entre altres. Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX.


JOSEP MINGUELL CARDENYES

Format al taller familiar del seu pare, el pintor Josep Minguell Cardenyes s’especialitza en murals al fresc en grans espais arquitectònics. Es dedica també a la recerca i difusió de la tradició històrica d’aquest procediment pictòric per revisar-la en el context artístic contemporani. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ha estat catedràtic de dibuix artístic i ha obtingut un ampli reconeixement amb la concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d’Or de la ciutat de Tàrrega. També és membre numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

 

Segre-Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Tàrrega