Tàrrega exposarà tres documents d’època medieval relacionats amb la comunitat jueva

20/06/2018

Són registres notarials del segle XIV que durant un any es podran veure a la sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” del Museu Comarcal de l’Urgell

Tàrrega exposarà al públic tres documents del segle XIV relacionats amb la comunitat jueva medieval i cedits per l’Arxiu Parroquial de Verdú. Es tracta de tres registres notarials sobre préstecs de jueus a cristians. Aquests documents, anomenats “instruments debitoris”, tenen una gran rellevància pel que fa a la constatació de l’activitat creditícia de l’època. Des del proper cap de setmana i durant un any, els tres pergamins s’exhibiran a la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”, mostra permanent que el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega dedica al passat jueu de la vila. Els documents esdevenen elements de gran interès per a l’exposició ja que encaixen en el seu discurs.

Signat l’acord de cessió
El dipòsit temporal dels tres pergamins s’ha oficialitzat aquest dimecres amb la signatura d’un acord entre l’Ajuntament de Tàrrega i l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha agraït la bona predisposició de la Parròquia de Verdú a l’hora de cedir aquestes tres peces del seu fons i acostar-les per primera vegada al públic. Per la seva part, Mossèn Joan Viladot, rector de Verdú, ha manifestat que aquesta entesa ajudarà a divulgar l’empremta de la presència del judaisme al territori. Val a dir que no és pas la primera vegada que l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú cedeix documents al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. Un conveni del 2016 va permetre exhibir al centre museístic targarí un tractat de medicina de l’any 1348, “El regiment de preservació de pestilència” de Jacme d’Agramont.

En marxa un nou cicle de conferències al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega
D’altra banda, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega ofereix fins al 25 d’octubre un nou cicle de conferències dedicat al llegat jueu a Catalunya. La propera cita tindrà lloc aquest dijous 21 de juny amb la ponència titulada "La Cuirassa. El Call de Lleida" a càrrec de Xavier Payà Mercè i Marta Morán Alvarez, arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida. Serà a 2/4 de 9 del vespre, a les Sales Nobles de l’esmentat museu.

Infolleida