Tàrrega expressa el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes

25/11/2020

La plaça Major acull l’acte institucional del 25N amb la lectura del Manifest i un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència de gènere

Tàrrega ha expressat avui el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes. En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la plaça Major ha acollit l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual s’ha llegit el Manifest de l’Institut Català de les Dones. També s’ha fet un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista, culminat amb un llarg aplaudiment. Han participat a la trobada representants de tots els grups de l’arc consistorial amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú al capdavant. S’hi han sumat el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; Policia Local; Mossos d’Esquadra; teixit associatiu i ciutadania.

“El temps s’ha esgotat per als agressors masclistes. No hi haurà espai per a la impunitat”, proclama el Manifest. “Els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”, també es denuncia al text. En aquest sentit, l’alcaldessa ha declarat que “cal accentuar la prevenció contra la violència masclista ja que aquesta xacra social, malauradament, no remet”. En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Urgell ha informat que durant aquest any ha atès 46 dones que han estat derivades a serveis psicològics i/o d’advocacia. D’aquestes, 22 eren víctimes de violència de gènere, física o psicològica, així com d’agressions sexuals.

D’altra banda, per avui dimecres també es prevista a la plaça Major una segona concentració a 2/4 de 8 del vespre amb una encesa simbòlica de llums mitjançant els telèfons mòbils, sota el lema “Una llum, un feminicidi”. A més, la Font del Pati de Tàrrega s’il·lumina de color lila. D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega coordina un programa d’actes de sensibilització fins al 10 de desembre dins la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola”, que es desenvolupa cada any des del 2014.

Conferències, arts escèniques i exposicions

El cicle d’activitats prosseguirà el dijous 26 de novembre amb la conferència virtual “La no història de la dona” a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà (19:30h, Biblioteca). En una trobada online, la ponent posarà de relleu les restriccions i impediments socials que han patit les dones al llarg dels segles. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

El divendres 27 (20h, Espai MerCAT) prendrà el relleu l’espectacle teatral 'Ofec!' de la companyia Les Cícliques, que denuncia l’opressió de la violència imposada pel sistema patriarcal a les dones (aforament limitat i reserva prèvia).

Posteriorment, el dijous 10 de desembre (19h) s’impartirà online la xerrada “Violències sexuals i mitjans de comunicació” amb Ana Burgos García, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s.

La Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell serà un altre dels escenaris de la programació i acollirà durant el desembre l’exposició Amparo Poch i Gascón. El compromís d’una dona lliure”, recorregut sobre la trajectòria vital i professional de la destacada metgessa, escriptora, activista, anarcofeminista i cofundadora el 1934 de la revista ‘Mujeres Libres’.

Material pedagògic per a entitats, associacions i centres educatius
Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya “Digues prou, no estàs sola”, Tàrrega també disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, “violentòmetres” i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori.

InfoLleida