Tàrrega posa de relleu en una exposició l’obra de l’escenògraf Llorenç Corbella

04/09/2019

La Sala Marsà aplega fins al 13 d’octubre esbossos, maquetes i plànols que testimonien la creativitat de l’artista en els àmbits de l’òpera, el teatre i la dansa

L’Ajuntament de Tàrrega dedica una exposició a l’obra de l’escenògraf i figurinista Llorenç Corbella. És una mostra retrospectiva que apropa al públic la brillant trajectòria professional de l’autor en el camp de les arts escèniques, on ha dissenyat decorats i vestuari de destacats muntatges d’òpera, teatre i dansa. Així, la Sala Marsà exhibeix plànols, esbossos i maquetes d’una vintena de projectes en què ha participat Corbella. És una selecció que testimonia la creativitat de l’artista al llarg de gairebé quatre dècades de professió (el seu currículum acumula fins a una vuitantena de treballs escènics). L’exposició romandrà oberta fins al 13 d’octubre i coincideix amb la celebració de FiraTàrrega, certamen del qual Corbella en fou director artístic els anys 1984 i 1985 i del 2003 al 2006.

La inauguració es va celebrar aquest dimarts al vespre amb la presència de l’autor i del comissari de la mostra, Xavier García, junt amb el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, i l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, els quals van posar de relleu la qualitat de la tasca professional de Llorenç Corbella. En aquest sentit, l’alcaldessa va manifestar que l’exposició esdevé “un merescut reconeixement i alhora reivindicació vers la figura i l’obra d’aquest gran escenògraf que guarda estrets vincles amb Tàrrega”. Per la seva part, Corbella va explicar que “amb aquesta mostra volem també divulgar l’ofici d’escenògraf, sovint desconegut pel gran públic, revelant què hi ha al darrere en la preparació d’una producció escènica”.

Llorenç Corbella, resident a Tàrrega, es confessa deixeble de l’escenògraf i director teatral Fabià Puigserver, al qual la mostra també dedica un record. Ha treballat amb reconeguts noms de la dramatúrgia, l’òpera i la dansa i ha obtingut guardons de prestigi com el Premi de la Crítica de Barcelona (1999) per “Mesura per Mesura” (direcció de Calixte Bieito) i Premi Max d'Escenografia (1998) per “Guys & Dolls” (direcció de Mario Gas). Entre les òperes en què ha dissenyat vestuari i/o escenografia figuren “Lucrecia Borgia”, “El barbero de Sevilla”, “La forza del destino”, “Carmen” o “Pagliacci”. Les produccions en què ha participat han recorregut Europa, Àsia i Amèrica. Molts dels espectacles han estat estrenats o presentats en festivals com Almagro, Lucerna, Mérida, Perpinyà, París, Bogotà, Madrid, Alacant o el mateix Grec de Barcelona. També ha format part dels equips de direcció artística de films i espots publicitaris.

Infolleida