Torna el McTrepat a Tàrrega amb la cultura nord-americana i Manuel de Pedrolo de protagonistes

02/10/2021

Durant el cap de setmana acull conferències, exposicions, audiovisuals, concerts, tallers i gastronomia

L'antiga fàbrica J. Trepat de Tàrrega, reconvertida ara en el Museu Trepat, acull aquest cap de setmana la cinquena edició del McTrepat, esdeveniment que es s'ha reprès després de l’aturada obligada de l’any passat a causa de la pandèmia i que vol promoure entre el públic el patrimoni històric industrial de l'equipament. Els visitants tenen a l’abast una àmplia programació de conferències, exposicions, audiovisuals, concerts, tallers i gastronomia sota el denominador de la cultura popular vinguda dels Estats Units. El museu rememora així els orígens nord-americans de la dalladora J. Trepat que es fabricà a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX, inspirada en la dalladora McCormick de Chicago.

El McTrepat 2021 s’ha obert amb una xerrada sobre la tasca com a traductor de Manuel de Pedrolo a càrrec d’Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega i Doctora en Teoria de la Traducció per la UAB. Especialista en la tasca traductora de l’escriptor lleidatà, Pijuan ha donat a conèixer aquesta vessant de l’escriptor de l’Aranyó davant el públic assistents. “Us proposo un viatge pels corrents literaris de principis del segle XX per veure quina mena d’autors i quin tipus de poesia traduïda Pedrolo, que va molt de bracet dels seus gustos personals i de la seva ideologia”, ha explicat Pijuan. Al mateix temps, la nau 4 del Museu Trepat acull la mostra Pedrolo i els escriptors americans, novel·les traduïdes, on s’hi poden contemplar algunes de les novel·les d’autors amercians de la primera meitat del segle passat que van ser traduïdes per l’autor més prolífic de les lletres catalanes. Durant l’acte inaugural, el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa, s’ha mostrat molt satisfet que la cinquena edició del McTrepat se celebri gairebé en el format habitual després d’ajornar-se l’any passat.

 

Activitats per a tota mena de públic

Els tallers familiars reivindiquen aquesta vegada les figures de l’arquitecte i pintor Morton Shamberg de Filadèlfia, conegut per ser un dels primers artistes nord-americans a explorar les qualitats estètiques dels subjectes industrials, i l’artista urbà novaiorquès Aakash Nihalani, famós per crear instal·lacions amb cinta adhesiva. D’altra banda, els populars personatges de la factoria Disney Mickey i Minnie Mouse són el leitmotiv d’un taller familiar de fabricació de viseres.

Quant a audiovisuals, es projecta Freedom, una producció del Museu Trepat que narra la història de la comunitat afroamericana fins a l’època de Martin Luther King Jr. L’apartat d’exposicions té com a protagonistes d’una banda Manuel de Pedrolo i de l’altra, la col·lecció de cotxes americans del Club de Vehicles Històrics de Lleida, exposada davant les naus 18 i 19. 

En l’apartat de concerts, els amants de la música podran gaudir avui dissabte d’una doble proposta: el grup coral d’arrel lleidatana Veus.kat delectarà amb interpretacions inspirades en la música negra (17:30h) i Mi & Me oferiran un concert de swing i jazz (21h). La programació musical del McTrepat continuarà el diumenge 3 amb dues actuacions musicals més: The Cavalieri Trio (13h) i Airstream Swing Band (17:30h). Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte acull food-trucks amb elaboracions típiques dels Estats Units.

En paral·lel, les naus museïtzades romanen obertes als visitants durant tot el dia proposant un viatge en el temps cap al passat industrial del territori. A l’igual que el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)