Tot a punt a Tàrrega per a la 23a gala de lliurament dels Premis Culturàlia

26/11/2021

Aquest proper dissabte 27 de novembre (20:45h, Teatre Ateneu)

Tàrrega ja ho té tot a punt per celebrar la gala de lliurament de la 23a edició dels Premis Culturàlia aquest proper dissabte 27 de novembre (20:45h, Teatre Ateneu). El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, que recuperen la convocatòria després de l’aturada obligada de l’any passat per la Covid-19, ultimen els preparatius d’un acte amb què la capital de l’Urgell honora persones i entitats del territori. En aquest sentit, es concedirà un guardó social extraordinari al personal sanitari i assistencial del CAP i les residències San Antoni, Llar del Carme, Llar Aleix i Llar Alba de Tàrrega com a reconeixement a la seva gran tasca humanitària lluitant contra la pandèmia. Els Premis Culturàlia 2021 també distingiran el pintor Magí Puig; les Aules Universitàries de l’Urgell (Agramunt, Bellpuig i Tàrrega)l’Ecomuseu de les Valls d’Àneui el Grup Borges per la recuperació del patrimoni del Mas Colom.

Alba Vergés, vicepresidenta del Parlament de Catalunya, serà la convidada d’honor de la gala, a la qual també assistiran l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú o la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, entre altres autoritats. La vetllada s’amenitzarà amb l’actuació del grup d’arrels targarines Escorça. La figura del guardó és obra de l'artista targarí de forja Josep Castellana mentre que l’escenografia serà dissenyada per Llorenç Corbella, un altre creador destacat de la capital de l’Urgell. L’acte és gratuït i obert a tothom si bé per assistir-hi cal fer la reserva prèvia de localitats a la Botiga del Museu (carrer Major, 11) o al web www.culturatarrega.cat.

Durant la presentació en roda de premsa (vegeu fotografia), el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, va afirmar: “estem molt contents que s’hagin pogut recuperar els Premis Culturàlia després de la cancel·lació de l’any passat. És un plaer coorganitzar el lliurament dels guardons, els quals exemplifiquen la diversitat cultural i social del territori”. Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, va destacar el reconeixement al personal del CAP i les residències “com una mostra de sentit agraïment i rellevància vers les persones que van esmerçar tot el seu esforç per salvar vides”.

 

Més informació de les entitats i persones premiades

Premi social extraordinari: CAP TÀRREGA, RESIDÈNCIA SANT ANTONI, LLAR D’AVIS DEL CARME, LLAR ALEIX i LLAR ALBA

Guardó especial amb caràcter extraordinari per la fermesa i lluita contra la pandèmia que ens ha assolat, per tal de reconèixer-los la gran tasca humanitària salvant la nostra salut i les vides de tots els targarins i urgellencs.

 

Premi a l'artista: MAGÍ PUIG

Nascut a Palou el 1966; llicenciat en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona el 1989, Magí Puig viu i treballa actualment a Tàrrega. Els temes dels seus quadres s’inspiren en alguns viatges (Senegal, Vietnam, Venècia i l’Havana) i escenes de la vida quotidiana (figures a la platja, mercat, imatges de circ...). Ha protagonitzat exposicions internacionals i ha col·laborat en la pel·lícula d’animació ‘Josep’, que explica la història del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí.

 

Premi comarcal: AULES UNIVERSITÀRIES DE L’URGELL - AGRAMUNT, BELLPUIG I TÀRREGA

Reconeixement als seus anys de trajectòria, incansable tasca divulgativa, pedagògica i de difusió de coneixement així com pel seu esperit de servei a la societat, voluntarisme i foment de l’associacionisme envers la gent gran. Es tracta de tres entitats que serveixen com un element educatiu important d’empoderament, memòria, lloc de trobada i integració per a les persones grans.

 

Premi intercomarcal: ECOMUSEU DE LES VALLS D’ÀNEU

Espai dedicat a l'etnografia de les valls d'Àneu i la resta del Pallars. Inaugurat l'any 1994, està situat als municipis d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu. Bastit des de Casa Gassia a Esterrri, no es reclou en l’edifici sinó que es projecta territori enllà a partir de centres patrimonials repartits per les Valls d’Aneu. Li concediren la Creu de Sant Jordi l’any 2020 pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia.

 

Premi a l'entitat: GRUP BORGES

Aquest grup empresarial català amb seu a Tàrrega s'ha dedicat majorment a la comercialització i distribució d'oli d'oliva i fruits secs. El Grup Borges ha invertit 5 milions d’euros a l'entorn del seu futur centre d'interpretació de Mas de Colom. En aquest sentit, el jurat ressalta la rehabilitació del convent cistercenc de Nostra Senyora del Sufragi. L'empresa familiar dels germans Pont inicia així una significativa experiència de socialització cultural i patrimonial.

Segre-Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Tàrrega