David Pradas musica cinc poemes de Maria-Mercè Marçal a ‘L’arbre de l’alliberament’, el seu nou àlbum

21/03/2022

El músic i compositor de Castellserà recupera la poetessa d’Ivars d’Urgell en el 70è aniversari del seu naixement

El músic i compositor de Castellserà, David Pradas, presenta avui el seu vuitè àlbum, ‘L’arbre de l'alliberament’, un ‘EP’ de cinc temes en què recupera la figura de la poetessa Maria-Mercè Marçal a través de l’adaptació de cinc dels seus poemes. Coincidint amb el Dia de la Poesia, que es commemora avui, Pradas ha posat música a Cançó de pluja’, ‘Abdicació’, ‘Magdalena, lluna plena’, ‘Cançó de bressol’ i ‘Un pètal de gerani’, cinc poemes de la poetessa d’Ivars d’Urgell en el 70è aniversari del seu naixement.
 
Des d’avui i cada dilluns es presentarà un single a les xarxes habituals (Spotify, Youtube, Apple music, etc) fins a completar els cinc temes que conformen l’EP. També, de forma física, es crearà un pack amb les cinc il·lustracions impreses i un USB que contindrà la música i les partitures de les composicions. L’EP es preveu estrenar en un concert en viu properament. 
 
En la seva tasca de recuperació de la poetessa d'Ivars d'Urgell, David Pradas compta amb la col·laboració d’Anna Guixé a la veu, Josep Maria Grañó a la bateria, un quartet de vent fusta i les il·lustracions de l’artista del Poal, Nú Miret. ‘L’arbre de l'alliberament’ és un EP de cinc cançons que parteixen de cinc poemes de Maria-Mercè Marçal, dels llibres ‘Bruixa de Dol’, ‘La germana, l’estrangera’ i ‘Sal oberta’.

La composició, arranjament i producció han anat a càrrec de David Pradas, que va dedicar part del confinament de l’any 2020 a musicar els poemes. El disc ha estat gravat en part a l’estudi Q d’Ivars d’Urgell i masteritzat per Lluís Parisé.
 

Sobre David Pradas
 
David Pradas (1974, Castellserà) és enginyer i músic, formació que va seguir paral·lelament i que va culminar a Manresa on, mentre acabava enginyeria a la Universitat Politècnica, estudiava harmonia, composició i orquestració amb Manel Camp i Llibert Fortuny, entre altres professors. Prèviament, havia rebut formació clàssica al Conservatori del Liceu i al de Cervera. D'aquella època són els seus dos primers discs: ‘L'altra part’ (1999) i ‘Zodíac’ (2000) per a piano sol. La dècada següent continuaria la formació de musicologia a la Universidad de la Rioja i producció musical a l'escola Microfusa de Barcelona.
 
El 2014 estrena la que seria la seva producció més ambiciosa: ‘Insectum’, una suite de nou peces per a piano, dansa contemporània i vídeo projeccions interactives. Davant una pantalla de 8x4 metres, dues ballarines dansen en sincronia amb la música en directe del piano i amb la projecció d'unes imatges d'una plasticitat sorprenent que ens endinsen en una experiència sensorial única. L'espectacle s'ha representat arreu de Catalunya i el 2016 es va estrenar amb molt d'èxit a Madrid.
 
El setembre de 2017 veu la llum el que serà el seu setè treball: ‘Umbilical, Música&Vida’,  12 peces per a piano, sextet de corda i cinc veus femenines. En aquest disc, recupera la sonoritat més electroacústica per descriure el procés de l'embaràs, un vincle vital mare-fill que els embolcalla per sempre en un fil infinit de tendresa. En aquest cas, per la posada en escena de l'espectacle, l'autor es val d'un piano virtual de cinc metres de llarg, on a la tapa es projecten imatges evocadores que porten a l'espectador a endinsar-se en un ambient oníric, irreal… molt especial.
 
El 2019 arranja i harmonitza  20 cançons infantils pel projecte Infantília, primer CD de cançons cantades en lleidatà juntament amb Krregades de romanços.
InfoLleida