La Sala Marsà de Tàrrega mostra el vessant inèdit com a ninotaire del pintor Lluís Trepat

06/05/2022

L’exposició, organitzada per la Regidoria de Cultura, treu a la llum una cinquantena de dibuixos realitzats amb tinta xinesa i aquarel·la

Tàrrega torna a posar de relleu l’obra d’un dels seus artistes insignes, el pintor Lluís Trepat. La Sala Marsà exhibeix des d’avui i fins al 5 de juny una sèrie inèdita de dibuixos que descobreixen la faceta de l’autor com a ninotaire. Són una cinquantena d’obres realitzades amb tinta xinesa i aquarel·la, fruit dels seus viatges culturals a Egipte, Nova York o el Marroc quan exercia de professor a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda dirigida per Roser Melendres. La particularitat també rau en el fet que les peces no va ser fetes ‘in situ’ sinó posteriorment a casa, gràcies a la seva memòria i retentiva visual. En molts d’aquests dibuixos figuren autoretrats i frases a peu de pàgina, manuscrites en format d’auca.

D’aquesta forma, i més enllà del seu reconeixement com a pintor i gravador, “Lluís Trepat es reivindica com un ninotaire d’arrels catalanes que viatja pel món amb esperit crític”, segons ha explicat Marta Trepat, filla de l’artista. “Les obres són com unes vivències de viatges en clau còmica i esbojarrada en el més pur estil expressionista, amb exageració del moviment dels cossos humans i una certa deformació crítica de l’existència humana”, ha afegit. Els dibuixos, mai abans exposats al públic, foren realitzats a finals dels anys 80 amb clares influències de revistes com Patufet o d’autors com Francesc Xavier Nogués.  

L’exposició du per títol Lluís Trepat, ninotaire i és una producció de la Regidoria de Cultura a partir de material extret de la col·lecció privada de l’artista nascut a Tàrrega l’any 1925. En el decurs de l’acte inaugural, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha expressat “l’orgull que suposa per a la capital de l’Urgell exhibir altre cop una sèrie de treballs inèdits del reconegut pintor targarí” i ha recordat que la mostra és una de les propostes culturals de la Festa Major que se celebrarà del 12 al 15 de maig. Lluís Trepat, de 96 anys d’edat, ha optat per no desplaçar-se avui a Tàrrega. L’any 2004 va abandonar la creació artística, poc després de fixar el seu domicili a Fogars de la Selva. En representació seva, hi han assistit tres dels seus fills: la Marta, el Manel i la Clara (vegeu fotografia).

Exponent destacat de l’art abstracte durant els anys 50 del segle XX, Lluís Trepat també ha excel·lit per l’estil figuratiu. En aquest sentit, ara fa dos anys, el Museu Tàrrega Urgell va exhibir una col·lecció inèdia de dibuixos a la cera realitzats durant les seves estades al Talladell. Des de l’any 2019, Lluís Trepat també esdevé un dels noms seleccionats pel Museu Tàrrega Urgell dins la seva mostra col·lectiva permanent “Forjant un sistema artístic (1875 – 1965)”, la qual aplega obra destacada d’autors targarins contemporanis en els camps de la pintura, l’escultura i la fotografia.

Infolleida