L'Associació Alba finalitzarà a la primavera les obres del nou centre comunitari i residencial de Sant Martí de Maldà

13/01/2023

El conseller Campuzano destaca el model inclusiu d'un projecte capaç de donar resposta a la realitat del territori rural

El conseller Campuzano ha visitat les obres del nou equipament acompanyat de l'alcalde de Sant Martí de Riucorb i president del Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells, i de la directora del Grup Alba, Maite Trepat. El conseller de Drets Socials ha remarcat que es tracta d'un "molt bon exemple" de projecte inclusiu i integrat al territori que es pot estendre al conjunt del país i "singularment a l'àmbit rural", ja que va dirigit a "fomentar aquesta vida en comú" i vetlla perquè les persones grans puguin envellir a casa.

Recta final de la construcció

El projecte es troba a la recta final de la construcció de la primera fase, que ha suposat una inversió de 2,6 milions d'euros. D'aquests, el Departament n'ha aportat 526.500 euros, a més del suport econòmic que ha aportat la Diputació de Lleida, i l'emissió de títols participatius per part de Coop 57, entre d'altres. La directora del Grup Alba, Maite Trepat, ha explicat que les obres finalitzaran de cara a la primavera.

En concret, el centre 'La Bassa' comptarà amb una llar residencial per a persones amb discapacitat de l'entitat que donarà resposta a les llistes d'espera i a possibles situacions d'urgències; un centre ocupacional amb una capacitat de 24 persones amb discapacitat intel·lectual; espais d'estimulació multisensorial; un centre de dia amb servei de menjador adreçat a persones grans i un servei d'Atenció Domiciliària dirigit a persones grans que viuen soles i a famílies amb necessitats especials, a més de zones verdes que estaran obertes a tot el públic.

El projecte, dissenyat per Jornet Llop Pastor Arquitectes, aprofita una edificació abandonada des de fa 20 anys per transformar-la en un centre de 1.352 metres quadrats. A més, en una segona fase es preveu la construcció d'una residència per a gent gran en format apartaments i actualment ja s'està treballant per aconseguir el finançament necessari i la provisió de places.

Crida al PSC i Junts perquè aprovin els pressupostos

Campuzano ha parlat de l'aposta del Govern de reduir les llistes d'espera per aconseguir una plaça residencial de cara a aquest 2023. Per aconseguir-ho, però, ha reiterat que cal "tenir ben aviat el pressupost" i ha fet una crida al PSC i a Junts a "sortir de l'armari i apostar per aprovar el pressupost". "Al país li convé tenir pressupost. Projectes com aquest necessiten que tinguem el pressupost en marxa", ha expressat.

ACN