L'Olivera duplicarà enguany la presència internacional amb l'exportació de 10.000 ampolles de vi

17/04/2022

Va començar a exportar el 2017 i ara les vendes a l’estranger ja representen un 3% de la seva facturació

La cooperativa L'Olivera duplicarà enguany la seva presència internacional amb la previsió d’exportar 10.000 ampolles de vi a Europa. Es tracta de vi ecològic produït a Vallbona de les Monges i Can Calopa (Collserola) i que es comercialitza principalment en botigues especialitzades i restaurants. La cooperativa compta amb 76 treballadors, 24 dels quals són persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social.

Per aquest projecte d’expansió internacional, L’Olivera ha comptat amb el suport d'ACCIÓ per mitjà de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions al Regne Unit, Croàcia i Polònia. La cooperativa ha accedit al servei Economia Social Internacional impulsat conjuntament entre ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l’empresa- i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball. El servei Economia Social Internacional és una iniciativa pionera a Europa que ha estat reconeguda com a bona pràctica per la Comissió Europea i l’OCDE.

L’activitat internacional de l’empresa d’economia social -que representa un 3% de la seva facturació- va començar l’any 2017 amb un canvi d’estructura de l’organització i una campanya per començar a exportar al Regne Unit. Des de llavors també s’han introduït als Països Baixos, Alemanya, Polònia i Suïssa. Segons el viticultor i responsable d’exportació de L’Olivera, Iñigo Haughey, “som l’única cooperativa vitivinícola amb treballadors amb discapacitat o en risc d’exclusió social de l’Estat espanyol que exportem els nostres productes”.

Actualment, L’Olivera gestiona 30 hectàrees de vinya a Vallbona de les Monges i Can Calopa i el seu objectiu és seguir augmentat la presència internacional. “Treballem sobretot amb importadors que valoren el projecte social de l’Olivera i que distribueixen els vins al món de la restauració, vinoteques i botigues online, un fenomen que està creixent de manera molt rellevant i que té moltes perspectives de creixement pels propers anys”, apunta Haughey.

La cooperativa va néixer l’any 1974 amb la voluntat de fer compatible la inclusió social amb l’elaboració de productes d’alta qualitat. Al principi treballaven el sector agrari i manufacturer però després de recuperar cultius autòctons de la zona de Vallbona de les Monges van centrar-se en la producció de vi i oli d’oliva. El 2010 el projecte va créixer a Can Calopa de Dalt (Barcelona), on a banda de recuperar el cultiu de la vinya també gestionen una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual.

La cooperativa L’Olivera és una de la setantena d’empreses d’economia social catalanes que ha participat en el servei Economia Social Internacional impulsat conjuntament entre ACCIÓ i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu de començar i accelerar els seus processos d’internacionalització.

Aquesta iniciativa, que va néixer el 2016, ofereix el suport gratuït de les 40 Oficines de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món i fins a 120 hores de consultoria personalitzada. El servei també ofereix assessorament en la identificació i selecció dels millors canals de comercialització; l’elaboració d’estudis de mercat; la cerca de distribuïdors i socis en el nou mercat; la selecció de personal en destí i la implantació a l’exterior. D’altra banda, també acompanya les empreses d’economia social en els processos d'accés a finançament de la Unió Europea i d’organismes multilaterals (com el Banc Interamericà de Desenvolupament i el Banc Mundial) per augmentar la competitivitat a escala internacional.

Redacció - SEGRE / Foto: L'Olivera