Tàrrega reivindica la igualtat efectiva en el 8M

08/03/2024

Amb la lectura de la declaració institucional en una plaça Major plena

àrrega s’ha sumat aquest divendres al Dia Internacional de les Dones (8M) amb la lectura de la declaració institucional, que enguany reivindica la igualtat efectiva entre dones i homes. El text destaca: ”Són molts els avenços que s’han aconseguit, però encara queda un llarg camí per recórrer per erradicar definitivament qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones, en condicions d’igualtat, en tots els àmbits de la societat”. 

Entre les reivindicacions recollides al text consensuat entre l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) hi ha: “Denunciem la bretxa salarial i la precarització laboral que patim. Reclamem la corresponsabilitat en les tasques de cura. Tenim dret a viure lliures de violències masclistes; en pau, sense cap tipus d’exclusió ni discriminació sexista. Lluitem en contra del racisme, la xenofòbia i l’LGTBIfòbia. Reivindiquem la igualtat de tots els drets humans de les dones en relació amb els homes: dret al treball, dret a la coeducació, dret a una corresponsabilitat efectiva i paritària, drets sexuals i reproductius, dret a la salut, dret a la presa de decisions, dret a una societat lliure de violències masclistes”.

I acaba: “És imperatiu que tota la ciutadania i totes les institucions del nostre país, ens comprometem amb la igualtat d’oportunitats. El desafiament és col·lectiu, i plegats podem construir un món on les dones i les nenes visquin lliures de discriminació i violència, assolint així la veritable igualtat. És el moment d’actuar de manera concertada, amb la col·laboració de totes les institucions, agents socials, dones i homes dels nostres pobles i ciutats, per assolir la igualtat real”.

L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha llegit el text acompanyada de diversos regidors dels diferents grups municipals, representants del consell comarcal de l’Urgell i d’entitats femenines de la ciutat. Pijuan ha destacat que “malauradament any rere any hem de continuar reivindicant aquest 8M pels drets de les dones”. La primera edil de Tàrrega ha reconegut que “s’ha avançat molt però encara queda molt camí per recórrer”.

La plaça Major s’ha omplert de gom a gom. L’acte ha finalitzat amb la interpretació del Cant de Protesta de Roba Estesa per part d’alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Escola Ondara.

S’ha de recordar que aquest mes de març l’ajuntament ha iniciat el projecte ‘Teixint cures’, que reivindica el treball invisible de les dones. 

Programació completa a www.tarrega.cat/8-m-2024

 

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)