El TSJC veu indicis de desobediència de l'alcalde d'Agramunt per l'1-O

29/10/2019

La jutgessa sosté que Solé va promocionar el referèndum i va amagar les urnes i altra documentació en una casa particular el mateix 1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya veu indicis de delicte de desobediència de l'alcalde d'Agramunt i portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Bernat Solé, pel suport a l'organització del referèndum de l'1-O al seu municipi. La jutgessa de la Sala Civil i Penal del tribunal, Mercedes Armas, sosté en la seva interlocutòria una sèrie de fets acreditats constitutius de delicte de desobediència contra Solé com promocionar el referèndum o amagar les urnes i altra documentació en una casa particular el mateix 1-O.

Concretament, la magistrada manifesta en el seu escrit que l'alcalde d'Agramunt hauria intervingut en un acte sobre la participació ciutadana al referèndum d'autodeterminació de l'1-O que es va celebrar al Teatre Casal de la localitat el 25 de setembre, quan ja se li havia notificat la providència del TC que demanava a les autoritats locals que s'abstinguessin de participar en el referèndum sota l'amenaça de rebre "conseqüències jurídiques" si no ho feien. Així mateix, la jutgessa veu indicis de delicte en la intervenció de Solé el mateix 1-O decidint aturar la votació quan van arribar diversos vehicles policials i amagant les urnes i altra documentació en una cosa particular. Això va passar diverses vegades el mateix dia fins que a les set de la tarda, l'alcalde hauria parlat amb membres de les meses i haurà proposat acabar la votació una hora abans del previst.

L'alcalde Bernat Solé va declarar el 4 de juny al TSJC que ell no va organitzar el referèndum de l'1-O al seu municipi, sinó que simplement va expressar la seva opinió política, i està investigat arran d'una querella de la fiscalia, per un delicte de desobediència basat en els fets esmentats anteriorment.

Noèlia Burgos