Els Tres Tombs de Tàrrega reivindiquen la figura de la dona rural

27/01/2020

La capital de l'Urgell distingeix per primera vegada una pagesa com a pendonista en una festa que es remunta al segle XIV

Centenars de persones es van congregar ahir al migdia a la plaça del Carme per gaudir dels Tres Tombs de Sant Antoni, festa que es remunta al segle XIV i que per primera vegada va tenir una dona pagesa com a pendonista. Va ser Núria Bacardí que, molt feliç, va reivindicar “la terra, la pagesia i Tàrrega”. El president de la Societat de Sant Antoni Abat de Tàrrega, Alejandro Domingo, va explicar que “trenquem els estereotips per posar de relleu la dona rural”, fet que també va celebrar l’alcaldessa, Alba Pijuan, “ja que en el món de l’agricultura hi ha poques dones i demostra que la tradició més antiga de la ciutat s’ha sabut adaptar als nous temps”.

Pel Pati van desfilar set carretes decorades per les Ampes de les escoles així com un carro carregat de sacs tirat per cinc cavalls i diverses cavalleries de la Societat de Sant Antoni d’Anglesola, que va participar per segon any en els Tres Tombs de Tàrrega. Tampoc hi van faltar els elements de la cultura popular local, una desena de tractors i més cavalls.

Quant als premis, es van guardonar les carretes segons el treball, reivindicació, originalitat, sostenibilitat i animació. Les més treballades van ser Animal Farm del Corralet (temàtica agrícola) i 40 anys amb la Fira de l’Escola Pia (temàtica lliure). La més reivindicativa, L’amor no es compra, adopta! de l’escola Àngel Guimerà (lliure) per potenciar les adopcions en les protectores. Les més originals van ser El vi català és el millor que hi ha! de l’escola Àngel Guimerà (agrícola) i Mmm... Que bons els caragols! de l’escola Maria-Mercè Marçal (lliure). La més sostenible va ser Green Energy de Vedruna Tàrrega (lliure), una casa amb energies renovables, i la més animada va ser No volem que tan sols sigueu un conte de l’escola Jacint Verdaguer en defensa dels óssos.

Els Tres Tombs de Tàrrega tamé van tenir ahir caràcter solidari, ja que les Ampes de les diferents escoles es van unir per primera vegada per impulsar el projecte Candela a fi de recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. El resultat va ser espectacular, atès que quan encara no havia acabat la desfilada ja havien esgotat els 700 braçalets fets pels alumnes des de principis de curs. Està previst que tornin a muntar una parada en el marc del mercat de roses i llibres d Sant Jordi i al festival de música familiar de Ponent Lo Closcamoll. El projecte va nàixer des de l'Ampa de l'escola Jacint Verdaguer després de detectar-se al centre dos casos de càncer infantil.

 

Segre Tàrrega