Homenatge a les dones pioneres del bàsquet femení de Tàrrega

13/11/2019

És tracta d'una exposició que posa en valor l’entusiasme d’un grup de dones que trencaren estereotips durant el franquisme

Eren els primers vots de pilota d'un grup de dones que va vèncer barreres socials i va desafiar l'exclusió de l'esfera pública en plena etapa franquista. Va ser la temporada del 1943 al 1944, quan el bàsquet femení targarí va destacar pel seu joc i l'entusiasme de les jugadores. D'aquesta manera, Tàrrega ha homenatjat aquest dimecres amb una exposició tres de les dones que integraven l'equip. Són Montserrat Clavera, Pilarín Minguell i Dolors Solé.

Així mateix, les pioneres de l'esport femení a la capital de l'Urgell han pogut rememorar aquells anys de triomfs amb una mostra que recull nombroses fotografies de l'època, retalls de premsa, extractes radiofònics, cartells, programes de mà, resultats i alineacions. L'exposició, que du per títol 'Defensa en zona. 75 anys del bàsquet femení targarí a la postguerra (1943-1944)', es podrà veure a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell fins al 22 de novembre.

L’acte ha comptat també amb la presència de Xavier Freixes, vicepresident del Consell Comarcal de l’Urgell, el qual ha posat en valor “una gesta femenina en una època fosca de la nostra història”. Per la seva part, la regidora de Patrimoni i Memòria Històrica, Ivonne Pont, ha subratllat la força d’unes dones que “van fer un pas endavant en un moment de masclisme imperant”. “Sou una inspiració per tirar endavant l’esport femení”, ha afegit. D’altra banda, el director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, Carles Quevedo, ha agraït les donacions de fotografies, cartells i retalls de premsa per part de les famílies Pané i Viladot, “material que ha donat peu a l’exposició i que quedarà dipositat al nostre fons permanent”.

Una fita de l’esport femení a les terres de Lleida

Fundat després de la Guerra Civil dins les files del CF Tàrrega, aquest fou el primer equip de bàsquet femení a la ciutat si bé des de l’any 1931 se celebraven algunes exhibicions. La resta de jugadores eren Lola Andreu, Alba Balcells, Àngels Castells, Pepita Domingo, Josefina Guilanyà, Rosina Piera, Maria Puig i Rosita Salvadó. A la temporada 1943-1944 disputaren la 1a categoria del Campionat Femení de Catalunya enfrontant-se al SF de Barcelona, RCD Espanyol, Layetano i UCD Badalona. Es dona la circumstància que en l'encontre celebrat a casa davant el Barcelona el 21 de novembre de 1943, fou inaugurat oficialment el camp de bàsquet que hi havia dins el camp d’esports de Tàrrega. Sobresurt la victòria assolida davant la Selecció Catalana en un partit disputat a Tàrrega l'1 de gener de 1944.

‘Defensa en zona’

La mostra du per títol ‘Defensa en zona. 75 anys del bàsquet femení targarí a la postguerra (1943-1944)’. Gràcies a aquesta iniciativa s’han rescatat de l’oblit nombroses fotografies de l’època, retalls de premsa, extractes radiofònics, cartells, programes de mà, resultats i alineacions. La visita s'acompanya d'una projecció dels inicis del bàsquet femení provinent de la Filmoteca Nacional. S’exhibeix també un escut brodat a mà que es duia cosit a la roba, cedit per Pilarín Minguell. El recull ha estat coordinat per la historiadora Glòria Coma. L’exposició constitueix un valuós testimoni de la pràctica de l’esport en els primers anys del franquisme. Així, reflecteix l'obligació de fer la salutació feixista abans de cada partit o la substitució del color roig pel color blau a l’equipació.

Noèlia Burgos