La Diputació de Lleida posarà a l’abast del públic l’arxiu de Guillem Viladot

31/10/2019

S’ha fet càrrec del tractament documental del fons, que consta d’unes 100 caixes d’arxius amb correspondència, fotografies, galerades i obra literària de l’autor, articles d’opinió, tríptics i altra mena de documents

La Diputació de Lleida, a través del Servei d’Arxius, Estudis i Informació, s’ha fet càrrec del tractament documental de l’arxiu de la Fundació Privada Guillem Viladot ‘Lo Pardal’, que ha arribat a l’entitat després de la defunció de la vídua de Viladot, Montserrat Felip, i que consta d’unes 100 caixes de documents, com ara correspondència, fotografies, galerades i obra literària de l’autor, articles de premsa, tríptics i altra mena de documents.

Així ho han anunciat aquest dijous el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, acompanyat de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé; el director de la Fundació, Pau Minguet; i la responsable de tractar el fons, la Cap del Servei d’Arxius de la Diputació, Teresa Ibars.

Talarn ha recordat que “entre Guillem Viladot i l’Institut d’Estudis Ilerdencs hi ha hagut des de sempre una relació molt especial”, que s’ha materialitzat en exposicions, publicacions i activitats de tota mena, a més del fet que l’IEI és membre de la Fundació privada ‘Lo Pardal’.

Per tot plegat, i ara que es compleixen 20 anys del traspàs de Viladot, hi ha hagut la voluntat d’anar un pas més enllà, i és aquí on s’emmarca l’actuació que s’ha presentat avui i que ve a reivindicar, un cop més, la figura d’un “artista total”, d’un “esperit del renaixement en la vida del qual convivien art i ciència”, ha dit el president de la Diputació.

Joan Talarn ha detallat que el tractament de tota aquesta documentació permetrà unificar i donar sentit al llegat de l’artista lleidatà, així com posar el conjunt documental a l’abast d’investigadors i públic en general. La tasca que es duu a terme des del passat mes de març, i que no té una data concreta de finalització, serà la de fer un inventari de la documentació, classificar-la, ordenar-la i, finalment, digitalitzar-la, de manera que l’accés a la informació del fons es pugui fer en línia.

Les circumstàncies fan que aquest any coincideixin dues efemèrides que estan directament relacionades. Una és, com ha quedat dit abans, la commemoració del vintè aniversari de la mort de Guillem Viladot (concretament el 19 de novembre) i l’altra, la commemoració del centenari del naixement del poeta Joan Brossa, amb el qual serien precursors de l’anomenada poesia concreta.

‘Lo Pardal’ commemora aquest fet amb una triple exposició amb el Museu d’Art Jaume Morera i la fundació Joan Brossa de Barcelona sobre la primera mostra de poesia concreta de l’Estat –que acollia els artistes Joan Brossa, Guillem Viladot i Iglesias del Marquet–, i que va tenir a lloc a la Petite Galerie de l’Alliance Française de Lleida l’any 1971.

La voluntat d’obrir el fons documental a tots els públics s’argumenta per l’interès dels membres de la Fundació de donar a conèixer l’obra de Viladot al món i rellançar la figura de l’agramuntí que, en vida, va ser un creador inquiet interdisciplinari i conegut per molts àmbits literaris i artístics.

Justament, el relleu en la presidència de la Fundació, després de la mort de la vídua de l’artista, que ha passat a mans dels seus nebots, ha fet que es produís un canvi de rumb en l’orientació de l’entitat. Un dels canvis substancials va ser l’entrada com a nou director de Pau Minguet, que ha fet la proposta d’un seguit d’activitats que van en la direcció de fer més accessible i coneguda la figura de Viladot, així com el conjunt de tota la seva creació.

En breu, doncs, a la seu del Museu Morera de Lleida es podrà veure la mostra comentada més amunt de la Petite Galerie, i que es farà coincidir amb un seguit d’objectes del creador en l’exposició ‘Guillem Viladot. Retalls. Formes Trobades’ que es podrà veure al Pati de l’IEI durant el mes de novembre, així com l’edició del consegüent catàleg.

En aquesta mateixa línia de potenciar l’artista que va fer avantguarda des del territori i que mai no va deixar de fer-ho, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis ilerdencs han col·laborat en la reedició del llibre ‘La cendra’, que l’editorial Fonoll de Juneda acaba de considerar també una aposta de recuperació de l’agramuntí.

La Diputació de Lleida és patrona de la fundació Privada Guillem Viladot ‘Lo Pardal’, conjuntament amb l’Ajuntament d’Agramunt, el Consell Comarcal de l’Urgell, el departament de Cultura de la Generalitat i els nebots de Viladot, Santi i Carme Comas i Viladot.

Infolleida