L'Ateneu de Tàrrega acull dissabte l’espectacle 'Barbes de balena', un al·legat en favor de la igualtat de gènere

29/01/2020

El muntatge descriu les barreres que va vèncer la protagonista i denuncia la situació marginal de la dona en la societat contemporània

La 25a edició de la Temporada de Teatre de Tàrrega portarà el dissabte 1 de febrer (21h) l’espectacle ''Barbes de balena'', un poderós al·legat escènic en favor de la igualtat de gènere. El muntatge traça un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i l'Estat espanyol. La seva fou una carrera plena d'obstacles, que superà per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir d’aquesta emblemàtica figura històrica, les integrants de la companyia Els Pirates Teatre també fan memòria de les seves pròpies àvies i besàvies (moltes de les quals no van poder desenvolupar la seva vocació professional) i denuncien la situació marginal de la dona en la societat contemporània. Aquest simbolisme serveix per preguntar-se alhora si la mateixa situació encara perdura en l’actualitat.

Musical biogràfic
Algunes de les vicissituds i pensaments de la doctora Dolors Aleu arriben a l’espectador en forma de cançons. Així, “Barbes de balena” es converteix en un musical biogràfic farcit de moments tragicòmics i surrealistes. Les composicions, creades a partir de quatre veus femenines i piano, constitueixen un pont entre l’època de finals del segle XIX i l’actualitat posant de relleu els paral·lelismes entre el passat i el present. Pel que fa a la dramatúrgia, s’ha comptat amb el testimoni personal de la rebesnéta de la doctora Dolors Aleu, la Núria Cuyàs, actriu de la companyia que comparteix amb el públic les històries que s'expliquen d'ella dins l'àmbit familiar i també alguns escrits privats.

Per què “Barbes de balena”?
El títol del muntatge prové del nom de les làmines presents a la boca d'algunes balenes que s’utilitzaven per fer més rígides les cotilles que duien les dones. D’altra banda, la Dolors Aleu reclamava a la seva tesi doctoral la desaparició de la cotilla de la indumentària femenina de l’època a causa dels perjudicis que causava a la salut de la dona. “Quines cotilles ens constrenyen a les dones d'avui en dia? Quines són les cotilles visibles i invisibles que fa segles que portem?” es pregunten les artífexs de l’obra, set dones creadores de diferents disciplines artístiques. Són Anna Maria Ricart (text), Mònica Bofill (direcció), Ariadna Cabiró (interpretació i música), Anna Romaní (interpretació i coreografia), Maria Albadalejo (vestuari i escenografia), Núria Cuyàs i Cinta Moreno (interpretació). “Barbes de balena” pujarà a l’escenari del Teatre Ateneu en el marc també de la Xarxa Alcover, que promou la producció escènica dels Països Catalans.

Entrada: 18 euros. Venda d’entrades a www.culturatarrega.cat/teatreateneu · La Botiga del Museu (C/Major, 11) · 973 312 960 · [email protected]

 

Infolleida