Tot a punt a Bellpuig per anar a buscar la Flama del Canigó

22/06/2018

El Centre Excursionista CIM i la Penya Pedal s'encarreguen de recollir aquest símbol any rere any

El Centre Excursionista CIM i la Penya Pedal de Bellpuig ja ho tenen tot a punt per pujar al cim del Canigó aquest dissabte, recollir la Flama regenerada de Sant Joan i repartir-la per tots els municipis que vulguin acollir-la, per mitjà d’una marxa ciclista des de Puigcerdà fins a Bellpuig. D’aquesta manera, les dues entitats bellpuigenques tornaran a ser les encarregades de recollir aquest símbol i repartir-lo per les diferents poblacions lleidatanes situades entre les comarques de la Cerdanya i l’Urgell.  

Aquest any, la marxa també comptarà amb la participació del Club Ciclista Terra Ferma. La ruta partirà de Puigcerdà aquest dissabte a les 11.30h amb 33 ciclistes de la Penya de Pedal. Aquests recorreran les poblacions d’Alp, Coll de Nargó, Solsona, Vilanova de l’Aguda, Calaf, Artesa de Segre, Vilanova de Meià, Cervera, Tàrrega, Verdú, Vilagrassa, Anglesola, fins a arribar finalment a Bellpuig, on recolliran la Flama Preixana i les Borges Blanques.

Una llarga tradició
L’esperit reivindicatiu nascut durant els anys 50 a Perpinyà per tal de sensibilitzar el nacionalisme català i reivindicar la unió del país perduda el 1657, encenent una flama amb els rajos del sol per intentar convertir-la en símbol, també es vivia i s’expressava a Bellpuig, així com en altres poblacions catalanes, durant els anys 60. Va ser aleshores quan el Grup de Joves La Fontana de Bellpuig  es van sumar a aquesta inquietud i van proposar recollir cada any aquest símbol, tot i que sense fer massa soroll per les dificultats que imposava el règim. Aleshores la flama arribava a Reus en avioneta des de Perpinyà, i fins allà es desplaçaven els joves per portar-la fins a Bellpuig.

El 1987 un grup de veïns va plantejar la possibilitat d’anar a recollir aquest símbol directament al Canigó, convertint-se en pioners en les comarques de Lleida. I és que fins i tot, la capital del Segrià recollia la Flama a Bellpuig. Poc temps després, Òmnium Cultural adjudicava a Bellpuig la Ruta de la Flama que va des de Puigcerdà fins a Bellpuig, recorrent la Cerdanya, l’Alt Urgell, la Noguera, el Pallars Jussà, la Segarra i l’Urgell.

Des de l’any 1991, la Flama arriba a Bellpuig per mitjà d’una marxa cicloturista gràcies a la Penya Pedal de Bellpuig, que la recull a Puigcerdà de la mà dels llavors Amics de la Flama de Bellpuig, i el Centre Excursionista CIM. Aquestes dues últimes entitats van rebre l’any 2007, al Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan, celebrar a Sant Cebrià, la distinció de “Guardians de la Flama” per tots els anys que l’han anat a buscar ininterrompudament.  

Infolleida