L’Ajuntament de Tàrrega impulsa els seus primers pressupostos participatius

26/11/2018

Els veïns podran fer arribar les seves propostes fins al 21 de desembre per internet i en bústies instal·lades en quatre punts de la ciutat

L’Ajuntament de Tàrrega impulsa el seu primer procés de pressupostos participatius. Del 29 de novembre al 21 de desembre, la ciutadania tindrà l’oportunitat de decidir com invertir una part dels comptes municipals del proper exercici 2019. En aquest sentit, s’ha fixat una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions el destí de la qual es determinarà a partir de les propostes que facin arribar els veïns. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha manifestat que “la posada en marxa dels pressupostos participatius respon a la voluntat de continuar apostant per una major implicació de la ciutadania en la presa de decisions”. Es tractaria sobretot de projectes urbanístics i millores de l’espai públic. El procés participatiu es desenvoluparà en quatre fases:

Fase 1: Campanya informativa i presentació de propostes
L’Ajuntament de Tàrrega oferirà un acte de presentació del projecte aquest dijous 29 de novembre, a 2/4 de 9 del vespre, a la Casa Consistorial. La ciutadania podrà fer arribar les seves propostes de forma telemàtica mitjançant el web www.decidimtarrega.cat i de forma presencial en bústies instal·lades a l’Ajuntament de Tàrrega, el Centre d’Entitats, la Biblioteca i el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. El consistori efectua el repartiment porta a porta d’un fulletó informatiu en què es detalla el procés participatiu i que inclou la butlleta de presentació de propostes. El mateix document també es pot descarregar des del web municipal i xarxes socials. El termini, com s’ha dit, finalitzarà el proper 21 de desembre.

Fase 2: Validació tècnica de les propostes recollides
Els serveis tècnics municipals valoraran i quantificaran les butlletes recollides tan presencial com electrònicament. Se’n farà una selecció atenent a requisits tècnics i econòmics. Es comprovarà que les propostes siguin de competència municipal; que no contradiguin els plans aprovats; que siguin realitzables tècnicament i viables econòmicament; que respectin el marc jurídic i legal; i que puguin ser considerades una inversió.

Fase 3: Celebració del Fòrum Ciutadà de Priorització 
Posteriorment es convocarà un fòrum ciutadà, obert a tothom, en què es debatran i prioritzaran les propostes que hagin estat validades. Els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que se sotmetran finalment a votació popular. La data del fòrum es comunicarà oportunament.

Fase 4: Votació final de les propostes 
El procés culminarà posant a votació popular les propostes finalistes. Serà una votació telemàtica en què podran participar totes les persones majors de 16 anys i empadronades a Tàrrega. Una eina electrònica farà el recompte dels vots.

Infolleida