Castellserà celebra aquest cap de setmana la 15a Festa del Bandoler

06/05/2019

La festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI

Aquest proper 11 i 12 de maig tindrà lloc a Castellserà la 15a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola.

 

Amb la voluntat que la festa arreli entre els més petits de les cases, per tal que se la sentin molt seva, aquest any s’estrena el Festival Petits Bandolers, que engloba totes les activitats de diumenge a la tarda i que comptarà aquest any amb l’estrena de l’espectacle “PIGS” de la companyia Campi Qui Pugui i un concert del grup “El Pot Petit”, referent de la música per a nens i nenes. Per aquest festival, la il·lustradora Roser Capdevila ha dissenyat expressament la imatges de les tres bessones bandoleres.

En aquest sentit també, s’ha elaborat un conte que explica la història de Perot d’Argensola, escrit per Anna Utgés i il·lustrat per Josep Torres, els dos de Castellserà, amb la voluntat que la història pugui estar present a totes les cases en forma de conte. El conte està il·lustrant-se i la història es podrà sentir el divendres al conta contes que es farà com a primera activitat de la festa.

Després que l’any passat s’estrenés una dansa pròpia per la festa del Bandoler, la “Dansa de l’Alera i el Perot” i tenint en compte la bona acollida que va tenir, aquest any s’estrena una dansa nova que porta per títol “La dansa del batlle”. El compositor, David Pradas, que compon les peces de forma totalment altruista, vol preparar una dansa per cada un dels personatges principals de la història de Perot d’Argensola. La dansa ha estat enregistrada als estudis de La Gata Roja.

La idea de tot plegat és que els nens i nenes que facin les danses infantils tinguin una continuïtat amb les danses per adults i garantir així la continuïtat i l’arrelament de la festa.

Durant la festa es podran visitar dues exposicions. A La Panera, hi haurà “EXPOSICIÓ DE PINTURES”, a càrrec de les alumnes del taller que imparteix Paquita Sánchez. Un recull d’obres realitzades amb la tècnica de la pintura a l’oli i acrílic.

A la planta baixa de la Garuta es podrà veure “A PENCAR! EL MÓN DEL TREBALL ALS LLIBRES INFANTILS I JUVENILS”, una exposició de vuit banderoles que va acompanyada d’un centenar de llibres sota diferents temàtiques del món del treball.

Els horaris de les exposicions són els següents: Dissabte de 19.00h a 20.30h i diumenge de 10.00h a 12.30h i de 17.00h a 20.00h.

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que enguany, la persona més adient per rebre aquesta distinció és la il·lustradora Roser Capdevila, molt coneguda pels dibuixos de “Les tres bessones” i que aquest any ha celebrat el seu 80 aniversari. La premiada ja ha confirmat que vindrà a recollir el premi. La decisió es pren arrel d’una de les novetats de la 15a edició, l’elaboració d’un conte per als més menuts de Perot d’Argensola. El conte que no s’ha volgut presentar per la coincidència amb les eleccions i per tant que no s’hagués pogut fer tota la publicitat que mereix, es presentarà en l’edició del 2020, malgrat la història sí que es podrà escoltar al conta contes que es farà el divendres a la nit dins dels actes de la Festa del Bandoler.

Igual que en les darreres edicions es vol potenciar el recinte bandoler que engloba la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera, concentrant totes les activitats que es facin en aquest espai. Durant la Festa del Bandoler es podran veure dues representacions teatrals, dissabte a la tarda i diumenge al migdia que expliquen la història de Perot d’Argensola.

Tindrà lloc de nou la trobada de puntaries, organitzada per les puntaires de Castellserà que aquest any arriba a la 20a edició i que reuneix cada any gairebé 300 puntaries de tot Catalunya, en una trobada que es farà a la Plaça Sitjar, al costat del recinte bandoler.

Completaran els actes de la festa la caminada de l’Alera que arriba a la sisena edició i que aquest any visita diversos elements d’arquitectura popular que tenim a la Serra de Bellmunt-Almenara, en una ruta organitzada amb la col·laboració del Grup de Recerca Aladrell. Musicalment tindrem l’actuació el dissabte a la nit, dels lleidatans “Sons de sobretaula” i “Comandants de tros”. El diumenge, un any més per tancar la festa, tindrà lloc la tradicional sardinada i sopar acompanyats del grup “KsonRonda” de Balaguer.

Infolleida