El Superior de Justícia investigarà l'alcalde d'Agramunt per l'1-O

26/03/2019

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat investigar l’alcalde d’Agramunt i diputat d’ERC al Parlament Bernat Soler per un delicte de desobediència, arran d’una querella de la Fiscalia que l’acusa de participar activament en l’organització de l’1-O. La fiscalia va presentar la querella el 12 de febrer, on va argumentar que Solé va dictar un decret donat suport a l'1-O i va participar activament en la celebració del mateix. També recorda que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre els decrets organitzatius del referèndum i que la decisió que va ser notificada específicament a tots els funcionaris públics, incloent els alcaldes.

Se'ls va advertir de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum, continua el tribunal, però la querella sosté que Solé "hauria tingut una participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum a Agramunt".

Segons el Ministeri Fiscal, aquesta participació es demostra a través de la publicació en la revista Sió de diversos articles on constaria que l'alcalde va promocionar el referèndum en un acte el 25 de setembre, i que també va intervenir el mateix 1 d'octubre decidint aturar la votació quan van arribar diversos vehicles policials i amagant les urnes i altra documentació en una casa particular. Això va passar diverses vegades el mateix dia fins que a les set de la tarda, l'alcalde hauria parlat amb els membres de les meses i hauria proposat acabar la votació una hora abans del previst.

Segons Solé, "ens refermem que l'1 d'octubre va ser una mobilització més enllà dels propis ajuntaments, en la qual va ser notòria la participació de la societat civil, i lamentem que es persegueixin les urnes així com que es judicialitzi la política". L'alcalde d'Agramunt també ha manifestat que durant els pròxims dies estudiarà com procedir en la defensa d'aquesta denúncia. 

Infolleida