Junts per Tàrrega demana un ple extraordinari per debatre l'IBI

04/11/2023

Proposa rebaixar-lo un 6% i incrementar les bonificacions

Junts per Tàrrega, a l'oposició, ha registrat una petició a l’ajuntament de Tàrrega per demanar que l’alcaldessa, Alba Pijuan, convoqui un ple extraordinari per debatre la rebaixa de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) en un 6%. En aquest sentit, l’IBI urbà passaria de 1,1073 a 1,0409 i el rústic, de 0,81 a 0,752. Segons la seva portaveu, Rosa Maria Perelló, “és l'únic mecanisme que tenim per poder proposar modificacions vinculades a aquesta ordenança fiscal, que l'equip de govern (ERC, CUP i PSC) ha optat per congelar de cara a l’any vinent, de manera que no podem presentar-hi al·legacions”. Perelló ha argumentat que el seu partit “va començar a abaixar l'IBI durant els anys 2017, 2018 i 2019, mesura que va quedar paralitzada amb l'entrada al govern d'ERC, CUP i PSC”. La portaveu de Junts ha defensat que “l’ajuntament de Tàrrega té actualment les arques sanejades i rebaixar l’IBI en un 6% suposaria uns 300.000 euros dels 5,5 milions que cobra en aquest concepte, import que es pot assumir perfectament”. Perelló ha apuntat que “és necessari retornar l'esforç que va fer la ciutadania de Tàrrega en el seu moment tenint en compte que l'any vinent l’ajuntament destinarà únicament 1,1 milions a amortització”.

A banda de rebaixar l’IBI en un 6%, Junts per Tàrrega també demana incorporar les famílies monoparentals a les bonificacions de l'IBI que s’aplica a les famílies nombroses, rebaixar els trams de renda per a les bonificacions vinculades i simplificar els tràmits.

A més, el grup de l'oposició a l'ajuntament de Tàrrega proposa incrementar les bonificacions per a aquells que aposten per instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum per tal d’adaptar-les a la mitjana catalana. Com exemple, en el cas de reformes de qualificació A, ara s'ofereix una bonificació del 20% i Junts proposa doblar-la fins al 40%, a la vegada que demana que aquesta bonificació s’allargui durant 5 anys i no 4 com ara.

Finalment, Junts demana anul·lar el tipus incrementat per a la indústria i el comerç.

Com que Junts per Tàrrega compta amb 8 regidors, té força suficient (la llei demana més del 25% de representació de l’arc consistorial) perquè el consistori faci la convocatòria. Un cop feta la petició, l’ajuntament té 15 dies per fer la convocatòria, en cas contrari es convocarà automàticament. Recordar també el dia 9 de novembre ja hi ha convocat un ple extraordinari per debatre el pressupost municipal del 2024.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)