L'alcalde d'Agramunt diu al TSJC que ell no va organitzar l'1-O però li va donar suport polític

04/06/2019

Bernat Solé, portaveu adjunt d'ERC al Parlament, assegura que va participar en un acte a favor del referèndum com a representant del partit i no com a primer edil

L'alcalde d'Agramunt i portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Bernat Solé, ha assegurat aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ell no va organitzar el referèndum de l'1-O al seu municipi, sinó que simplement va expressar la seva opinió política. Solé ha estat citat com a investigat, arran d'una querella de la fiscalia, per un delicte de desobediència per la seva presumpta participació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre a la població. L'alcalde i també diputat ha estat acompanyat d'altres membres d'ERC. Fonts jurídiques han explicat que Solé ha recordat que l'ajuntament no va organitzar el referèndum ni cap acte de suport, i que ell va participar en un acte a favor de l'1-O més com a representant d'un partit polític, on va expressar la seva opinió política.

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar la denúncia el 12 de febrer, on va argumentar que Solé va dictar un decret donant suport a l'1-O i va participar activament en la celebració del mateix. La fiscalia també recordava que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre els decrets organitzatius del referèndum i que la decisió que va ser notificada específicament a tots els funcionaris públics, incloent els alcaldes.

En la denúncia presentada contra l'alcalde d'Agramunt, la fiscalia remarca que es va advertir els funcionaris públics i també els alcaldes de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum. En aquest sentit, sosté que Solé "hauria tingut una participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum a Agramunt".

Segons el ministeri fiscal, aquesta participació es demostra a través de la publicació en la revista municipal de diversos articles on constaria que l'alcalde va promocionar el referèndum en un acte al teatre-casal del municipi el 25 de setembre, i que també va intervenir el mateix 1 d'octubre decidint aturar la votació quan van arribar diversos vehicles policials i amagant les urnes i altra documentació en una casa particular. Això va passar diverses vegades el mateix dia fins que a les set de la tarda, l'alcalde hauria parlat amb els membres de les meses i hauria proposat acabar la votació una hora abans del previst.

Se'ls va advertir de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum, continua el tribunal, però la querella sosté que Solé "hauria tingut una participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum a Agramunt".
ACN