Agramunt presenta un audiovisual amb testimonis de la Guerra Civil

09/11/2018

El col·lectiu Fem Memòria i l’Ajuntament d’Agramunt amb el suport del Memorial Democràtic han fet possible el projecte

El proper diumenge 11 de novembre es presentarà al Teatre Casal Agramuntí l’audiovisual Les Veus de Riella. Un projecte sorgit amb la finalitat de documentar el testimoni de les persones d’Agramunt que van participar o van ser testimonis de la Guerra Civil. La idea inicial neix a partir de la col·laboració que el Cine Club Riella va fer amb l’Ajuntament d’Agramunt arrel de la inauguració del refugi antiaeri de l’Església de Santa Maria l’any 2009. És a partir d’aquest moment que Josep Camats, membre del Cine Club, es posa en contacte amb dos agramuntins més, l’Amanda Cardona i el Josep Bertran, per crear el col·lectiu Fem Memòria. Un grup de treball que va iniciar una tasca de localització d’aquells agramuntins que van participar i patir la guerra a Agramunt i els van entrevistar.

L’objectiu inicial del col·lectiu Fem Memòria era deixar un testimoni audiovisual a partir de les vivències personals de les persones entrevistades, un total de 26 homes i dones que han donat el seu testimoni. Ara, 9 anys més tard i gràcies a l’Ajuntament d’Agramunt i el Memorial Democràtic ha estat possible editar tot aquest material audiovisual en un DVD, coincidint amb el 80è aniversari dels primers bombardejos que va patir a Agramunt. Concretament, el que havia de ser un conjunt d’entrevistes s’ha convertit en un documental d’una durada de poc més de cinquanta minuts. El documental, editat a partir de les entrevistes i imatges de l’Agramunt de l’època, segueix el fil cronològic que comença amb l’adveniment de la República i acaba amb els anys de postguerra i repressió.

Segons el col·lectiu Fem Memòria: “la finalitat del projecte era deixar constància de la petjada vital que va deixar la Guerra entre els nostres convilatans”. Un resultat final del qual són conscients que no és un estudi exhaustiu sinó la visió personal dels darrers protagonistes d’aquests fets històrics que van produir-se fa més de vuitanta anys. Per la seva part l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, agraeix al col·lectiu Fem Memòria el seu ferm compromís amb la recuperació de la memòria històrica del municipi i a tots els testimonis que hi han participat. També ha afegit: “És precisament des de les administracions que ens hem de sentir responsables de preservar aquest testimoniatge i donar llum als anys foscos del franquisme”. Les més de 30 hores d’entrevistes han quedat depositades a l’arxiu municipal i podran ser utilitzades en futures investigacions. 

La presentació tindrà lloc al Teatre Casal Agramuntí a les 12.30h i comptarà amb la presència de l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé; la directora general de Memòria Democràtica, Carme García; els membres del col·lectiu Fem Memòria, Josep Camats, Amanda Cardona i Josep Bertran, i els testimonis o familiars de les persones entrevistades al documental. 

Aquest serà el primer acte que es farà després de les obres de renovació del sistema de climatització del Casal Agramuntí.

Infolleida