El fenomen de la bruixeria a les terres de Lleida, eix d’una exposició a Tàrrega

05/09/2019

Mostra etnològica que es pot visitar al Museu Tàrrega Urgell fins al 24 de novembre

El Museu Tàrrega Urgell acull fins al 24 de novembre la mostra itinerant que analitza el fenomen de la bruixeria als territoris del Pirineu i Ponent. És una exposició produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, fruit d’una recerca que aborda la bruixeria com a fet històric, social i científic. L’estudi ha estat coordinat per l’historiador Pau Castell amb un ampli equip d’antropòlogues i investigadors. L’exposició du per títol “Se’n parlave... i n’hi havie” i ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Muntaner del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i diferents museus de la xarxa, que han permès recollir material oral i històric. Combinant els vessants històric i etnològic, a l’exposició s’hi poden escoltar àudios de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. El públic també pot veure objectes utilitzats per protegir-se de la bruixeria com ara cremalls i amulets.

D’entre les conclusions, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades pels seus veïns i no per la Inquisició. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, i el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, van inaugurar ahir al vespre l’exposició posant en valor el contingut de la recerca, la qual aprofundeix en fets poc analitzats anteriorment des d’un punt de vista rigorós i científic. Val a dir que a l’exposició també es pot veure la reproducció d’un amulet que es recuperà a la necròpoli jueva de Tàrrega, peça que formava part d’un collaret que duia un infant. L’original forma part de l’exposició permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” del museu targarí.

Activitats complementàries
Tàrrega acompanyarà l’exhibició de la mostra amb un extens programa d’activitats complementàries durant els mesos d’octubre i novembre. Conferències, un espectacle de cabaret esotèric i tallers lúdics sobre etnobotànica, ungüents, sortilegis i amulets integren les propostes.

Infolleida