El nou pressupost municipal de Tàrrega augmenta un 7,46% i assoleix els 21 milions d’euros

13/10/2022

Els comptes incideixen en la millora de la via pública, l’accessibilitat i l’eficiència energètica

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega ja té a punt per a la seva aprovació el pressupost municipal per a l’exercici 2023, que ascendeix a un total de 21.029.345,98 euros. La xifra creix un 7,46% en relació al 2022. L’objectiu prioritari és mantenir la prestació de serveis a la ciutadania davant l’augment de les despeses generals sense que això comporti un increment generalitzat d’impostos i taxes. Un any més, es mantindrà el volum de subvencions per continuar donant suport als projectes de les entitats i associacions locals. El capítol d’inversions, en el qual s’incorporen ajudes provinents del fons Next Generation, ascendeix a 2.798.433 euros.

El regidor de Finances i Transparència, Daniel Esqué, ha definit el nou pressupost com “un gran exercici d’esforç en el context actual, marcat per l’elevat increment del cost de les despeses generals i per la necessitat de complir terminis per poder concórrer als fons Next Generation”. Així mateix, ha assenyalat que “precisament en l’escenari de volatilitat actual continuem apostant per les àrees socials, la protecció dels sectors més vulnerables i el foment de les activitats culturals i educatives que caracteritzen la nostra acció de govern”. Alhora, ha afegit que “hem hagut de fer certes adaptacions per tal d’ajustar les despeses”.

Pel que fa a àrees de despesa, s’assignaran 2.155.843,62 euros a activitats culturals; 2.260.894,72 euros a accions en matèria d’educació; i 764.064,08 euros a polítiques socials, habitatge i benestar de les persones. En aquest darrer apartat, Tàrrega seguirà reforçant així els programes socials que duen a terme les altres administracions competents.

Amortització de deute bancari

D’altra banda, la capital de l’Urgell continuarà complint amb les seves obligacions financeres i destinarà 1.713.714,47 euros a l’amortització de deute bancari. Així, es preveu finalitzar l’exercici 2023 amb un 22,88% de nivell d’endeutament (es calcula que a final d’any quedaran pendents de pagament 4.255.595,79 euros). Quant al superàvit pressupostari (que es calcularà en tancar l’exercici), serà de lliure disposició degut que es mantenen suspeses les normes fiscals que deriven de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

Major eficiència energètica

Pel que fa al capítol d’inversions, que frega els 2,8 milions d’euros, se centrarà sobretot en la implantació de sistemes d’eficiència energètica, així com en l’arranjament d’espais de la via pública i la millora de l’accessibilitat. Per materialitzar part d’aquests projectes s’han sol·licitat ajudes dels fons Next Generation de la Unió Europea.

Així doncs, s’han destinat 200.000 euros a fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica dels equipaments municipals; uns altres 30.000 euros a la redacció de projectes en aquest sentit; 136.000 euros per renovar i modernitzar l’enllumenat públic de la ciutat; uns altres 170.000 euros a la redacció del projecte per abordar la reforma energètica de la piscina coberta; 182.000 euros per materialitzar obres d’accessibilitat en edificis públics; o 25.000 euros en la instal·lació de més punts de recàrrega de vehicles elèctrics. L’Equip de Govern continua apostant per prioritzar les accions respectuoses amb el medi ambient i que millorin la qualitat de vida de les persones.

L’àrea d’Urbanisme preveu executar durant el 2023 el projecte d’arranjament de l’avinguda de Cervera, un dels principals accessos a la ciutat, al qual es destinaran 500.000 euros. L’objectiu és que aquest vial que uneix la plaça de Riambau amb l’accés a l’autovia A-2 presenti el mateix aspecte que l’avinguda de Barcelona, amb dos carrils centrals més un carril lateral a banda i banda delimitat per una illeta. El projecte inclou l’adequació de 250 metres lineals d’aquesta artèria del polígon de Llevant i la construcció d’una nova rotonda, així com actuacions de millora de la il·luminació i la seguretat en el tram restant del vial fins a l’accés a l’A-2.

La renovació de paviments de vials i l’adequació d’elements urbans també figura a l’agenda d’actuacions amb una inversió prevista de 150.000 euros (50.000 dels quals es destinaran al nucli de Claravalls). De la mateixa manera, s’invertiran 170.000 euros en implementar mesures de seguretat viària al tram urbà de la C-14 per tal d’evitar accidents. Pel que fa a patrimoni, es destinaran 42.000 euros a actuacions per restaurar el torreó del carrer de Migdia. Per tal de materialitzar aquestes dues darreres actuacions s’han sol·licitat subvencions a la Generalitat i a la Diputació de Lleida.

Inversions a les instal·lacions esportives
Els equipaments esportius també es continuaran adaptant a un model energètic més econòmic i respectuós amb l’entorn. Així, es renovaran les instal·lacions dels vestuaris i lavabos públics del camp de futbol (70.000 euros) i la piscina coberta incorporarà nova maquinària i equips (10.000 euros). D’altra banda, la piscina d’estiu serà objecte de millores amb l’arranjament de les escales (60.000 euros) i el condicionament dels accessos a l’equipament (25.000 euros).

Congelació de la majoria d’impostos i taxes municipals
A fi de no repercutir en la ciutadania l’increment de les despeses generals i donar suport a les famílies en moments delicats, l’Equip de Govern proposa mantenir la majoria de tributs i taxes municipals, amb dues excepcions. Es proposa augmentar un 3,5% les tarifes de la taxa de recollida d’escombraries corresponent a l’exercici 2023. L’increment d’aquesta mesura fiscal ve obligat per l’augment de costos del Consorci per la Gestió dels Residus Urbans de l’Urgell (abocador) i el cànon de l’Agència Catalana de Residus (ACR). D’altra banda, l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) augmentarà de mitjana un 13,9% a causa de l'actualització dels coeficients de situació.

L’esborrany del pressupost s’ha transmès aquest dijous mateix a l’oposició i posteriorment s’enviarà al Consell Municipal de Participació Ciutadana. Es preveu sotmetre els comptes a votació del Ple en una sessió extraordinària prevista el 10 de novembrementre que la proposta de les ordenances fiscals per al 2023 se sotmetrà a votació en el ple ordinari convocat per al proper 27 d’octubre.

InfoLleida