Els menjadors escolars de Quàlia són seleccionats per implantar la cuina climàtica als seus menús

16/01/2019

És una iniciativa que pretén promoure una dieta saludable, però també sostenible i respectuosa amb el medi ambient

El servei de projectes educatius Quàlia, que gestiona sis menjadors escolars amb més de 500 infants de la zona de l'Urgell i la Noguera, començarà aquest any a implementar als seus menús el que es coneix com la cuina climàtica, un projecte impulsat per l'Associació Menjadors Ecològics, que té com a objectiu oferir menús més saludables i sostenibles, amb més presència d'aliments ecològics i de proximitat.

Aquesta associació ha escollit 27 cuines d'arreu dels Països Catalans per iniciar aquest projecte i veure'n la resposta i l'impacte que té en els infants i en el medi ambient. Concretament s'han plantejat tres fases que corresponen als tres compromisos principals de la cuina climàtica: reduir la proteïna animal al primer plat i potenciar el consum de verdures de temporada; servir la proteïna recomanada, no oferir repeticions i potenciar les guarnicions amb verdura cuita i crua; i per últim introduir progressivament la proteïna vegetal (cereals i llegums).

"Participar en aquest projecte ens permetrà fer un treball de reflexió en relació a allò que mengem, d'on venen els productes dels menús que oferim, què s'ha necessitat per a elaborar aquells productes i quin impacte mediambiental ha tingut aquell procés, i per tant, quina influència té en el canvi climàtic del planeta. Aquesta idea va molt lligada als valors i compromís social de Quàlia i al que volem també transmetre als infants. La cuina climàtica és un pas més cap a un consum més conscient i responsable", explica Lluís Nadal coordinador de Quàlia.

Un menú basat en aliments de proximitat permet reduir les emissions de CO2 i de gasos d’efecte hivernacle, que són els principals causants del canvi climàtic, ja que es redueix l'ús del transport. Al mateix temps, es promou l’agricultura local i de temporada, respectant el cicle natural dels aliments i d’aquesta manera respectant el medi ambient.

Per a implantar aquest nou projecte als menjadors escolars, Quàlia comptarà amb el suport de Nani Moré i Carles Soler, experts reconeguts i fundadors de Menjadors Ecològics. Aquest divendres 18 de gener a les 20.00h oferiran una xerrada divulgativa al restaurant El Gat sobre la cuina climàtica i donaran consells i receptes pràctiques a famílies i persones interessades en implantar aquesta manera de cuinar a casa seva.

Infolleida