La Fira del Teatre de Tàrrega acollirà l’estrena de l’espectacle ‘Affresco’

02/08/2022

Dirigida per Llorenç Corbella i Josep Minguell, l’obra porta als escenaris els moments de la creació d’una pintura mural al fresc

La Fira del Teatre de Tàrrega, que tindrà lloc entre el 8 i l’11 de setembre de 2022, ha estat el marc escollit per a l’estrena de l’espectacle Affresco. Codirigida per Llorenç Corbella Sambola i Josep Minguell i Cardenyes, l’obra porta als escenaris l’espectacle de la pintura mural al fresc, una tècnica pictòrica mil·lenària utilitzada històricament en grans edificis arquitectònics com la Capella Sixtina. Affresco ha estat presentada aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència d’Anna Giribet i Argilès, directora artística de FiraTàrrega, i Natàlia Llorente, directora tècnica de FiraTàrrega.

En Affresco, el pintor i en aquesta ocasió també actor i director Josep Minguell i Cardenyes, pinta en directe per a l’espectador. L’acompanya una musa interpretada per l’actriu Núria Miret i Reñé, qui va descobrint al públic tot el procés pictòric, des de les cabòries creatives de l’autor fins al resultat final. Complementen la representació teatral la soprano Olga Miracle i l’instrumentista Joan Codina i Vila.

L’obra brinda a l’espectador l’oportunitat de veure en directe el procés de creació d’una pintura al fresc, així com d’intentar endinsar-se en la ment de l’artista a través de les reflexions d’una musa que s’anticipa als pensaments del pintor”, explica Josep Minguell. Anna Giribet destaca que es tracta “d’una oportunitat pràcticament única en ser Minguell un dels pocs artistes arreu del món que dominen la tècnica de la pintura al fresc”, fet que li ha valgut ser distingit amb una Creu de Sant Jordi enguany.

Llorenç Corbella indica que “ha estat tot un repte fer arribar a l’espectador les sensacions que experimenta un pintor quan es troba immers en una obra”. “No hi havia res escrit quan el Minguell em va trucar per proposar-me la realització de l’espectacle i el resultat ha estat fruit d’un llarg intercanvi d’idees, d’un debat molt intens”, afegeix Corbella. En la mateixa línia, Núria Miret qualifica “de regal” l’oportunitat de fer de musa en Affresco.  L’actriu ha assenyalat també la importància “de posar en valor l’art de la contemplació avui dia en què que tot va molt de pressa”.

Affresco s’estrenarà els dies 9 i 10 de setembre i serà representada a l’espai el Molí d’El Talladell, en el marc de FiraTàrrega. A partir d’aquí, iniciarà un recorregut per arreu de Catalunya.

Direcció, elenc i música
El codirector de l’obra, Llorens Corbella i Sambola, compta amb una llarga trajectòria com a escenògraf, figurinista i director d’escena. Els seus espectacles han estat representats en teatres de ciutats com Barcelona, Madrid, París, Lisboa, Los Angeles, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Tokio... Els anys 1984 i 1985 i entre 2003 i 2006 va ser el director artístic de la Fira del Teatre de Tàrrega.

El protagonista i codirector de l’obra, Josep Minguell i Cardenyes, és doctor en belles arts i pintor muralista. Està especialitzat en pintura mural al fresc, especialment grans conjunts arquitectònics. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la recerca. Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics.

Núria Miret i Reñé ha fet d’actriu a les companyies Teatre de Butxaca i Teatre Estable de Ponent. Amb el pianista i compositor David Pradas divulga la poesia catalana arreu del territori a través d’espectacles musicals. Ha col·laborat en el programa de divulgació literària Via Llibre de TV3 i a Página Dos de RTVE.

La soprano Olga Miracle desenvolupa una intensa activitat com a solista dels gèneres òpera, oratori, lied i música antiga tant en escenaris i cicles de concerts nacionals com internacionals. Interessada en música antiga, és solista i fundadora dels grups Stella Splendens (música medieval), Arie Musicali (música barroca) i Massada (música sefardita).

Com a flautista, Joan Codina i Vila ha col·laborat amb l’Orchestre Symphonique d’Orleans i amb diversos projectes de l’orquestra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, com a músic, ha participat en espectacles de les companyies teatrals Compagnie Articule i Artessi Teatre. És cofundador i membre del quartet de flautes travesseres La Trèi i del duet Vent Acordat i membre dels grups Semproniana i Mirabèl.
Infolleida