La UEC de Tàrrega estrena murals artístics

10/04/2025

Estudiants del Cicle Formatiu de Revestiments Murals de l'Escola d'Art Ondara col·laboren amb alumnes de l'equipament per embellir i dignificar les aules

La Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de Tàrrega va inaugurar ahir una sèrie de murals artístics, fruit d'un projecte col·laboratiu entre els seus alumnes i els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Revestiments Murals, especialitzats en Art Urbà, de l'Escola d'Art Ondara. Aquesta iniciativa, que busca transformar i dignificar els espais educatius de l'equipament, ha donat com a resultat quatre creacions artístiques que reflecteixen les diverses matèries que s'imparteixen al centre.

El procés creatiu ha implicat una estreta col·laboració entre ambdós centres educatius de la ciutat. Els alumnes de la UEC van ser els encarregats de desenvolupar les propostes conceptuals per als murals, centrant-se en elements relacionats amb assignatures com ciències, història, fusteria i cinema. Posteriorment, els estudiants de l'Escola d'Art Ondara van materialitzar aquestes idees aplicant les tècniques artístiques apreses durant la seva formació, aconseguint transformar espais anteriorment degradats en ambients inspiradors per a l'aprenentatge.

Durant l'acte d'inauguració, Ivan Egea, professor de l'Escola d'Art Ondara, va destacar la naturalesa beneficiosa del projecte per a tots els participants, qualificant-lo com "un win-win". Per la seva banda, Alba Castellana, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Tàrrega, va valorar positivament l'actuació assenyalant que aquesta intervenció artística "millora aquests espais municipals, petits i degradats", proporcionant un entorn més acollidor i estimulant per a l'activitat educativa.

Què és la Unitat d'Escolarització Compartida?

Les Unitats d'Escolarització Compartida (UEC) són recursos educatius destinats a alumnes de secundària que presenten dificultats d'adaptació al sistema educatiu convencional. Aquests centres ofereixen una alternativa educativa més flexible i adaptada a les necessitats específiques d'aquests joves, combinant formació acadèmica bàsica amb tallers pràctics orientats al desenvolupament d'habilitats professionals i personals.

A Catalunya, les UEC formen part de les mesures d'atenció a la diversitat impulsades pel Departament d'Educació per prevenir l'abandonament escolar prematur. La UEC de Tàrrega, gestionada amb suport municipal, acull estudiants d'entre 14 i 16 anys que segueixen un currículum adaptat que inclou, entre d'altres activitats, tallers de fusteria, ciències aplicades, i expressió artística i cultural.

El valor de l'art urbà com a eina educativa

El projecte desenvolupat a la UEC de Tàrrega exemplifica el potencial de l'art urbà com a eina pedagògica i transformadora d'espais. Aquesta iniciativa no només ha millorat l'estètica dels espais educatius, sinó que ha servit com a vehicle d'expressió per als estudiants i ha reforçat els vincles entre institucions educatives de la ciutat amb realitats molt diferents.

El Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Revestiments Murals de l'Escola d'Art Ondara, centrat en l'art urbà, forma professionals en tècniques com el grafit, el muralisme i altres expressions artístiques contemporànies. Aquest tipus de col·laboracions permeten als seus estudiants aplicar els coneixements adquirits en contextos reals, alhora que contribueixen a projectes amb impacte social positiu.

Com impacta l'entorn en l'aprenentatge?

Nombrosos estudis pedagògics han demostrat que l'entorn físic on es desenvolupa l'activitat educativa té un impacte significatiu en els processos d'aprenentatge. Espais ben dissenyats, que incorporen elements artístics i estímuls visuals positius, poden millorar la concentració, reduir l'estrès i augmentar la motivació dels estudiants.

En el cas de la UEC de Tàrrega, la transformació dels espais mitjançant els murals pot contribuir a generar un sentiment de pertinença i identificació dels alumnes amb el centre, aspecte especialment rellevant tractant-se d'estudiants que han tingut dificultats prèvies d'adaptació al sistema educatiu tradicional.

Quins beneficis aporta l'aprenentatge col·laboratiu entre centres?

La col·laboració entre diferents centres educatius, com la realitzada entre la UEC i l'Escola d'Art Ondara, ofereix múltiples avantatges. D'una banda, permet compartir recursos i expertesa, enriquint les experiències educatives dels participants. De l'altra, fomenta valors com el treball en equip, l'empatia i la solidaritat entre estudiants de diferents perfils i trajectòries formatives.

Aquest tipus d'iniciatives també contribueixen a trencar estigmes i a visibilitzar la diversitat de camins educatius, mostrant que tots els estudiants poden aportar valor a la comunitat independentment del seu recorregut acadèmic. El reconeixement implícit en projectes com aquest resulta especialment valuós per a alumnes que poden haver experimentat fracassos en entorns educatius anteriors.

Infolleida