L'Escola de Música de Bellpuig renova l'equip directiu

15/07/2021

El bellpugenc Xavier Roig i Capdevila serà el nou director

L’Escola de Música Municipal de Bellpuig (EMMB) estrenarà equip directiu el pròxim curs escolar. Xavier Roig, actual professor de violoncel i flabiol, en serà el nou director en substitució de Victor Lleixà i l’acompanyaran Montserrat Isanta, professora de flauta i cant, com a cap d’estudis i Roger Gutiérrez, professor de bateria, com a secretari.

L’anterior equip directiu va renunciar al càrrec el passat més de juny, després de cinc anys al capdavant per poder-se dedicar a altres projectes personals i donar pas a un nou grup de persones que pogués encarar el repte d’iniciar un nou model educatiu.

La nova directiva mantindrà la línia d’educació actual, perquè funciona i és un model de qualitat i excel·lència musical, però també apostarà per incloure una nova oferta educativa més amplia i flexible perquè pugui atendre a la diversitat d’usuaris.

Tenint en compte aquesta nova filosofia, s’afavorirà la presència d’instruments, estils i tècniques musicals diverses, es fomentarà la pràctica d’instrument en grup, s’impulsarà i reforçarà l’acció tutorial i espais de coordinació, s’incorporarà altres manifestacions artístiques com la dansa, el teatre o les arts plàstiques i es promourà la vinculació amb l’entorn social i cultural, entre altres.

Cal dir que tots aquest canvis es faran a poc a poc i de forma esglaonada en els propers cursos. Per tal de tirar-los endavant, el nou equip directiu comptarà amb el suport i coordinació de l’Ajuntament de Bellpuig i Musicop, una cooperativa especialitzada en transformacions educatives d’escoles de música.

Segons Elisenda Sánchez, regidora d’Educació, "cal que ens adaptem al nou decret previst pel Departament d’Educació que preveu establir un nou model per les escoles de música amb una missió àmplia: la iniciació, la culturització, la pràctica i l’aprofundiment en aquests ensenyaments, d’infants, joves i persones adultes i la preparació d’aquelles persones en qui s’ha despertat una vocació artística amb voluntat d’esdevenir professionals. I a més, contribuir a la cohesió social i aportar valor social i cultural a l’entorn on estan ubicades".

En aquest sentit, la intenció és que el nou model d’Escola de Música de Bellpuig sigui un projecte de municipi i compartit per tots els grups municipals, per això, al passat Ple de juny es va aprovar per unanimitat el seu nou reglament que determina aquesta nova missió, valors i objectius.

Biografia Xavier Roig i Capdevila

Xavier Roig i Capdevila, inicia els estudis de música al Conservatori Municipal de Música de Cervera. Obté el Títol superior de violoncel i de música de cambra al Conservatori Superior Jesus Guridi de Vitoria-Gasteiz. Paral·lelament amplia estudis a l'Academia de Musica Antigua de la Universidad de Salamanca amb Itziar Atutxa i a l’ESMUC amb Bruno Cocset.

Ha col·laborat amb diferents grups instrumentals del país especialitzats en música antiga com la Capilla Real de Madrid, Orquestra Barroca de la Universidad de Salamanca, Capilla la Peñaflorida (País Basc), Passamezo Antico (País Basc), Orquestra Barroca Catalana, l’Harmonia del Parnàs, Estil Concertant (Valencia), Inégal Consort, Orquestra Vespres D’arnadí i del Ensemble Pyreneaus.

En el camp de la música d’autor ha col·laborat amb el cantautor targarí Xavier Ribalta.

En el món de la música tradicional ha sigut membre de la Cobla Juvenil de Bellpuig com a flabiolaire i des de el 2015 és el director de la cobla lo Castell de Bellpuig.

Actualment és professor de violoncel i flabiol  del Conservatori Municipal de Música  de Cervera i de l’Escola Municipal de Música de Bellpuig i membre titular de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i del Quartet Teixidor.

Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Bellpuig