L’Escoleta de Bellpuig crea un nou pati per apropar la natura a la vida dels infants

06/02/2020

La creació d'aquest espai s’ha fet mitjançant un projecte participatiu de tota la comunitat educativa

L’Escola bressol municipal l’Escoleta de Bellpuig, realitza canvis als seus espais, a través d’un procés participatiu de tota la comunitat educativa. La transformació d’espais va començar amb l’interior, utilitzant materials més naturals, reduint el plàstic i substituint-lo per materials nobles: fusta, diferents tipus de teles, metalls, etc. Continuant amb una coherència entre el dins i el fora, aquest any s’ha treballat en els espais exteriors, creant un espai més naturalitzat on els infants se sentin més còmodes, més segurs i més connectats amb la seva essència.

El nou pati és un espai més d'aprenentatge. Per a portar a terme aquests canvis, el curs passat es va crear una comissió formada pel claustre, una tècnica de l’Ajuntament i les famílies dels infants. La creació del nou pati s’ha fet mitjançant un projecte participatiu on tots els representants de la comunitat educativa hi han tingut veu i vot. Aquests han viscut un procés de sensibilització on s’han posat en comú totes les idees i necessitats que els permetessin sentir-se a gust i convençuts del que anaven a fer. Per això es van fer diverses jornades de reflexió amb la comissió de pati, debatent el perquè de tot plegat i creant el projecte. El mes de desembre, els diferents agents implicats van iniciar el treball més físic.

Des de l’Escoleta, expliquen que aquest canvi no és una simple moda, sinó que cada vegada són més les recerques que demostren que el contacte amb la natura és molt beneficiós en els infants: afavoreix una millor funció cognitiva, un augment de la creativitat, un major sentit de la llibertat del joc lliure, millora les relacions amb els altres, redueix l’estrès, hi ha menor nivell d’agressivitat en espais naturals, augmenta el sistema immunològic i per tant hi ha un menor índex de malalties, ajuda a la resiliència emocional, millora les habilitats motores, etc.

En definitiva el que pretenen és que el pati de l’escola el puguin aprofitar per apropar la natura a la vida dels infants i puguin desenvolupar tots els sentits, els aporti salut i benestar, afavoreixi un joc més variat imaginatiu i creatiu, i que els estimuli la curiositat i els convidi a explorar i investigar.
Infolleida