L’Olivera Cooperativa i Martí Boada recullen a l’IEI els Premis Nacionals Felip Domènech Costafreda

17/10/2018

Els guardons distingeixen cada dos anys les persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats

El diputat Eloi Bergós ha presidit aquest dimarts a l’Aula Magna de l’IEI l’acte de lliurament del Premis Nacionals Felip Domènech Costafreda que atorga Unió de Pagesos, que en l’apartat de persones ha recaigut en l’investigador Martí Boada i en el d’entitats ha estat per a L'Olivera Cooperativa de Vallbona de les Monges (l’Urgell), un guardó que ha recollit el seu director i enòleg, Carles de Ahumada.

L’acte, que s’ha fet coincidir amb el dia de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana, ha comptat amb l’assistència Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Josep M. Teixidó, coordinador comarcal UP Segrià; familiars de Felip Domènech Costafreda; Josep Cabré, excoordinador Territorial d’Unió de Pagesos, i Josep Ramon Gallart, de l’Associació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida, a més de membres del jurat del premi. Conduit pel periodista Josep M. Sanuy, l’acte ha inclòs una actuació musical del cantautor David Esterri, i la lectura de l’acta del jurat a càrrec de Josep Ramon Gallart.

En la seva intervenció, Eloi Bergós ha felicitat als guanyadors i ha agraït a Unió de Pagesos la creació d’uns premis que honoren la memòria de Felip Domènech, una figura “clau i indispensable” que “va encarnar com ningú al llarg de tota la seva vida el que significa ser pagès”, posant així en valor “un sector clau en el creixement i desenvolupament econòmic i social” de les comarques lleidatanes.

En aquesta segona edició, s’ha premiat Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, veí de Sant Celoni, en reconeixement a la seva tasca i dedicació de científic que defensa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental a Catalunya, i específicament també per la visió de la gestió de la fauna i la biodiversitat en el món rural i a les comarques de muntanya per al manteniment del territori. Boada també és investigador al centre d'Estudis Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que posteriorment es va convertir en Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d'una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos. És coautor de més de noranta llibres de pensament i divulgació científica, entre d'altres. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Actualment treballa com a assessor de la UNESCO i és un ferm defensor de la pagesia.

Per la seva part, l'Olivera Cooperativa de Vallbona de les Monges (l’Urgell) ha estat distingida per ser un model d'agricultura amb dimensió social, dedicat al cultiu, transformació i comercialització de vins i olis de gran qualitat combinat amb la integració laboral que atén persones discapacitades. Els vins i els olis són innovadors, han estat una font d'inspiració per al sector, on agricultura i el món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans. Filosòficament actuen localment però estan molt connectats amb les tendències actuals al món, i comparteixen estratègies amb vins de Porto, França i Italià, per exemple han fet intercanvis amb gent de la Toscana i han participats de presentacions amb activitats artístiques. Treballen en l'entorn social privilegiat de Vallbona de la Monges, que forma part de la ruta del Cister. D'altra banda, la seu de la cooperativa ha estat un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d'entitats on, entre altres, s'hi va redactar el 2004 el ‘Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI’ i el 2015 el ‘Compromís per Lleida’, a més d'organitzar activitats artístiques i culturals.

El jurat l'han format Ignasi Aldomà, (Universitat de Lleida), Josep Maria Escribà i Bonastre (pagesia i aigua) Josep Ramon Gallart (Agrupació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida), Emili Pijuan (món cooperatives), Josep M. Segués (Pagesia Gran), Josep M. Teixidó (Unió de Pagesos Segrià), Josep Carles Vicente (Unió de Pagesos, permanent nacional).

Aquests premis van arrencar el 2016 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats. A la vegada, els guardons han de servir per projectar el llegat humà de Felip Domènech (Artesa de Lleida, 1951-2013) en benefici de la pagesia del futur. Domènech va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura. La primera edició dels premis va guardonar el tècnic agrònom de viticultura, Agustí Villarroya, i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Infolleida