Nou informe d'impacte ambiental per impulsar la planta de compostatge d'Ossó

18/11/2021

La Plataforma Salvem els Plans de Conill presenta un recurs de reposició

El promotor de la polèmica planta de compostatge d'Ossó de Sió ha presentat un nou estudi d'impacte ambiental vinculat a la llicència ambiental i urbanística per gestionar residus no perillosos.

Ara s'ha obert un període d'informació pública per un període d'informació pública per un període de trenta dies i se sotmet a informació veïnal durant deu dies. 

La Plataforma Salvem els Plans de Conill ja ha presentat un recurs de reposició perquè considera que "aquest estudi ambiental arriba fora de temps i de forma" alhora que el defineix com un "frau de llei".

Val a recordar que a finals del passat mes de febrer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar, com ja va fer el jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida fa dos anys, les llicències ambiental i d'obra que l'ajuntament d'Ossó de Sió va atorgar al promotor de la planta de compostatge, projectada enmig d'un espai natural qualificat com a zona d'especial protecció de les aules (zepa) als Plans de Conill. La sentència encara no és ferma.

Malgrat això, la Plataforma Salvem els Plans de Conill i les entitats adherides a la causa (Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra i Ipcena) esperen que "la sentència es faci efectiva aviat  i que es pugui restituir aquest espai tan emblemàtic i necessari per a la biodiversitat". 

En cas de perdre, el promotor haurà de desmantellar la planta.

 

Més de set anys de tràmits abans d'iniciar les obres 

El promotor de la planta de compostatge va iniciar les obres el juliol del 2017 després de més de set anys en tràmits, però a finals d'agost d'aquell mateix any el consistori d'Ossó es va veure obligat a paralitzar-les perquè l'impulsor no va respectar una clàusula de llicència ambiental segons la qual no podia dur-se a terme cap actuació durant el període de nidificació de les aus estepàries. La planta de compostatge podria tractar 13.310 tones anuals de dejeccions ramaderes procedents únicament de les explotacions del seu propietari. 

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)