Nova campanya de prevenció de la violència de gènere a Tàrrega

13/02/2019

Iniciativa emmarcada dins les accions municipals que sensibilitzen contra les violències masclistes

En el marc del 14 de febrer, conegut popularment com el Dia dels Enamorats, l’Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa una nova acció divulgativa que vol fer reflexionar la ciutadania sobre la relació entre els mites de l’amor romàntic i la violència de gènere. La iniciativa s’emmarca dins la campanya Digues Prou No Estàs Sola, amb què la Regidoria de Polítiques d’Igualtat sensibilitza contra les conductes masclistes i la violència de gènere. Així, s’han editat fulletons explicatius i cartells alertant sobre els perills de patir violència de gènere associats als falsos mites de l’amor romàntic. Paral·lelament, i fins al 18 de febrer, també es llançaran a xarxes quatre vídeos que recreen aquest tipus de situacions. En la gravació dels vídeos hi ha participat alumnat de 1r de Batxillerat d’Arts Escèniques de l’EASD Ondara.

Els vídeos desmunten mites sobre l’amor romàntic com "l'amor tot ho pot"; "les relacions amoroses han de ser heterosexuals"; "la passió ha de durar per sempre"; "la gelosia és un signe d'amor" o "la mitja taronja existeix". 

En el fulletó s’expliquen altres falsos mites de l’amor romàntic: "els pols oposats s’atrauen"; "l’amor és cec"; "la felicitat de la teva parella depèn de tu"; "la parella ha de ser el centre de la teva existència"; "si s’estima de veritat, s’ha de renunciar a la intimitat". Aquests fulletons es distribuiran per diferents establiments públics de Tàrrega. D’altra banda, a través dels vídeos també es presenta l’heroïna Igual de la campanya municipal #SiguesSúperIgual, amb la qual es treballa per aconseguir una societat més igualitària.

Tal i com explica Coral Herrera Gómez, doctora en Humanitats i Comunicació i consultora de gènere, “l’amor romàntic és l’eina més potent per controlar i sotmetre les dones, especialment en els països on són ciutadanes de ple dret i on no són, legalment, propietat de ningú. Els mites sobre l’amor romàntic reforcen el cicle de la violència i dificulten, s’hi si creu, sortir d’aquest tipus de relacions”.

Infolleida