Setanta persones, interessades en la cooperativa de cures de Bellpuig

19/06/2021

Una setantena de persones s’han mostrat interessats en la cooperativa de cures i serveis a la llar de Bellpuig, que impulsa l’Ajuntament amb el suport de Ponent Coopera. Divuit d’aquestes com a sòcies treballadores y la resta com a consumidores.

Dijous es va celebrar un acte a la Llotja de Bellpuig que va fer palès que la nova cooperativa avança. L’alcalde, Jordi Estiarte, va posar de manifest la implicació de l’Ajuntament amb l’impuls de l’economia social i solidària al municipi amb projectes com aquest o la licitació del futur gimnàs municipal amb clàusules socials, entre altres, mentre que la regidora d’Igualtat, Sandra Oriola, va manifestar que el projecte de la cooperativa de cures té l’objectiu de regularitzar, professionalitzar i dignificar les condicions laborals de les treballadores del sector i que a més, vol cobrir una necessitat existent al municipi com són les tasques de la llar, ja sigui realitzant serveis de neteja o cura de les persones grans, i fer-ho de forma professionalitzada.

La xerrada va comptar amb l’experiència de Cuidem Lluçanès, una cooperativa creada fa un parell d’anys amb un objectiu similar al de Bellpuig. Rosa Garcia, actual coordinadora del servei; Xavier Barniol, tècnic del Consorci del Lluçanès, i Helena Vilà, membre del consell rector, van explicar que el projecte es va iniciar gràcies al suport institucional del Consorci – format pels municipis d’aquest territori- i d’un grup impulsor de 7 persones. Entre d’altres, van destacar que la clau de l’èxit va ser la implicació i motivació d’aquest grup impulsor, l’assessorament jurídic i tècnic sol·licitat, la difusió i interès per part de la ciutadania i l’aportació econòmica rebuda per part de diferents institucions com a socis col·laboradors de la cooperativa i d’una subvenció atorgada per part de la Generalitat a través del projecte Singulars.  Actualment, Cuidem Lluçanès dona feina a 7 professionals i compta amb 180 socis consumidors.

Seguidament, Marcel Vidal, tècnic de Ponent Coopera, va explicar que a Bellpuig una setantena de persones va respondre el qüestionari que es va fer arribar a tota la ciutadania per valorar la necessitat de promoure un servei de cures a la llar. Entre aquestes, 18 són professionals que volen oferir els seus serveis i la resta, són persones interessades en contractar serveis. Entre aquestes, un 37,2% estan interessades en tasques de manteniment de la llar, un 27,9% en serveis d’assistència a les persones, un 20,9% en neteges intensives i un 14% en neteges de xoc. Vidal també va explicar l’itinerari de treball que se seguirà a partir d’ara per fer realitat el projecte: creació del grup impulsor, coneixement del model cooperatiu, estudi de viabilitat econòmica, definició del pla d’acció i procés de constitució.

Finalment, des de l’Ajuntament i Ponent Coopera van destacar la importància de poder crear aquest grup impulsor per continuar avançant i demanen a la ciutadania poder-s’hi implicar formant-ne part des de l’inici. Per això, van repartir un formulari entre les persones assistents que també es pot respondre de forma online des d’aquest enllaç https://forms.gle/eRWvnu33RZEXgjTx9 o en format paper a la recepció de l’Ajuntament durant el proper mes.

A la presentació hi van assistir una trentena de persones entre les quals hi havia el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, i les alcaldesses d’Agramunt, Sílvia Fernàndez; Maldà, Anna Salla, i Belianes, Carme Culleré, ja que l’objectiu es poder replicar o estendre el projecte a altres municipis de la comarca.

Redacció - SEGRE / Foto: Ajuntament de Bellpuig