Setmana d’activitats a Tàrrega per conscienciar sobre el medi ambient

25/05/2022

Iniciativa de sensibilització mediambiental que integra esforços d’un ampli ventall d’entitats i institucions

Tàrrega impulsa una nova campanya ecològica que té com a objectiu demostrar que cadascun de nosaltres juga un paper cabdal en la preservació del nostre entorn. Amb aquesta acció es vol conscienciar la ciutadania per evitar la contaminació del medi natural a causa de la proliferació de residus. Es tracta d’una iniciativa transversal que aplega esforços de les entitats GEMA, La Soll, Cartaes, Foment Tàrrega, Agrupament Escolta, el Museu Trepat, Circusa, XMPublicidad, Urgellnet, Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l’Urgell, Consell Comarcal i Ajuntament de Tàrrega. La campanya també llançarà missatges contra el malbaratament alimentari, reduir els plàstics d’un sol ús o fomentar la reparació i reutilització.

Aquest programa d’activitats en favor de la preservació de l’entorn i la sostenibilitat es desenvoluparà del 27 de maig al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, cercant la participació de tot el teixit associatiu i la comunitat educativa. Així ho han explicat avui en roda de premsa el president de GEMA, Jaume Ramon, i la regidora de Serveis Municipals i Medi Ambient de Tàrrega, Laia Recasens. Durant la presentació de la campanya s’ha posat també el focus en el fet que “ja fa uns quants anys que entitats i institucions de l’Urgell col·laborem per donar a conèixer a la població el nostre entorn i com podem lluitar contra el canvi climàtic i protegir el medi natural per tal d’aconseguir una millor qualitat de vida”, segons ha explicat Jaume Ramon.

Entitats i institucions han programat diverses activitats ecologistes i mediambientals a fi d’aprofundir en la prevenció de residus, com és el cas del taller de Boc’n’rolls que oferirà Cartaes (divendres 3, 17:30h) o la xerrada sobre salut femenina a càrrec d’Anna Puigdemasa, impulsora del projecte Rusccus, que donarà el tret de sortida al programa (divendres 27, 19h). Segons ha explicat Laia Recasens, “aquesta xerrada-taller organitzada conjuntament amb el Consell Comarcal va en la línia de treball de la Regidoria de Medi Ambient, que des de principis d’any treballa en l’elaboració d’una guia sobre menstruació sostenible”.

Alhora, la Setmana del Medi Ambient inclou actes que posen en valor el patrimoni històric i rural que trobem tant al terme municipal de Tàrrega com a la resta de la comarca, com són la visita a l’espai natural de Lluçà (dissabte 28, 10h) o la presentació del conte i el documental Pedres plenes de vida (divendres 3, 19h), ambdues propostes organitzades pel Grup GEMA. La programació es completa amb una inspecció al riu Ondara (diumenge 29, 11h); una macrobatuda per netejar l’entorn urbà (dissabte 4, 10h), que enguany com a novetat premiarà les entitats amb més participació; i una ruta per conèixer les papallones que habiten a la comarca a càrrec de l’entomòleg Joan Carles Hinojosa (diumenge 5, 10:30h), tal com ha destacat Carles de Ahumada, conseller comarcal de Medi Ambient.

Vídeo convidant a recalcular l’impacte de les nostres accions
La Setmana del Medi Ambient, que reactiva la campanya Stop Residus Tàrrega, també inclou l’enregistrament d’un vídeo convidant la ciutadania a “recalcular o repensar l’impacte que tenen algunes de les nostres accions quotidianes sobre el medi ambient. Sovint, introduint petits canvis podem reduir el nombre de residus”, ha explicat l’edil de Medi Ambient de Tàrerga. Aquest espot, que ha estat editat pel Museu Trepat i compta amb la col·laboració de comerços associats a Foment Tàrrega, es difondrà a través de les xarxes socials i les pantalles de Cinemes Majèstic.

Noèlia Burgos Domínguez