Tàrrega aprova la moció que rebutja la sentència del Tribunal Suprem

15/10/2019

El text prospera amb els vots favorables d’ERC-MES-AM, CUP Tàrrega-Amunt i Junts per Tàrrega i els vots contraris del PSC

’Ajuntament de Tàrrega ha celebrat avui una sessió extraordinària del Ple en què s’ha aprovat per majoria absoluta una moció de rebuig contra la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista. “La sentència representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya”, afirma el text, el qual també reclama la llibertat immediata i l’amnistia de totes les persones preses polítiques i defensa el dret d’autodeterminació. La moció ha prosperat amb els vots favorables dels grups municipals ERC-MES-AM, CUP Tàrrega - Amunt (Equip de Govern) i Junts per Tàrrega, que han portat la proposta conjuntament a votació. El grup municipal del PSC s’ha pronunciat en contra.

La moció manifesta que “la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocat de mort. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte”. (...) “Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l’aparell de l’Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència”.

Tàrrega també ha mostrat el seu compromís amb el dret a l’autodeterminació i ha reafirmat el caràcter pacífic i no violent de l’independentisme català: “Reivindiquem el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte”. Així mateix, Tàrrega s’ha compromès a treballar amb el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat de Catalunya per participar en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat. També ha mostrat la seva adhesió a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. 

Punts acordats a la moció

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

SEGON. Reclamar la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data. 

TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.

CINQUÈ. Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

SISÈ. Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes, a favor dels drets polítics i la llibertat, i com a eina de poder legítim i democràtic, per a desterrar la monarquia borbònica i fer-nos persones més lliures en la República Catalana.

SETÈ. Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de Tàrrega a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Tàrrega, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret. 

NOVÈ. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats. 

DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.