Tàrrega commemora el Dia Internacional de les Dones amb una campanya que divulga els drets assolits gràcies al moviment feminista

25/02/2020

La capital de l’Urgell oferirà també un ampli programa d’actes per sensibilitzar en favor de la igualtat de gènere

Tàrrega commemorarà el Dia Internacional de les Dones (8-M) oferint un ampli programa d’activitats de sensibilització de l’1 al 19 de març. Com ja és costum, la Regidoria d’Igualtat i entitats locals que treballen per la igualtat de gènere sumen esforços per oferir a la ciutadania diverses propostes reivindicatives, lúdiques i de conscienciació. Arts escèniques, música, opinió i cultura popular vertebren un cicle d’actes gratuïts i adreçats a públic de totes les edats. Enguany, l’Ajuntament de Tàrrega, Foment Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell també impulsen una campanya que reivindica els esforços del moviment feminista al llarg del temps perquè les dones assolissin fites socials d’igualtat no sense una lluita incansable que encara continua en l’actualitat. La campanya du per nom “Si ets dona i... agraeix-li-ho a una feminista” i divulga una catorzena de missatges que recorden drets bàsics aconseguits per les dones com votar, decidir sobre la voluntat de ser mare, denunciar i castigar la violència sexista, obrir un compte bancari sense permís d’un home, accedir a la universitat, dur pantalons,...

Concurs fotogràfic a Instagram
Els suports de la campanya són un vídeo difós a les xarxes socials, xapes, cartells, enganxines, desplegables i lones en façanes d’edificis públics. El material físic es distribuirà pels comerços adherits a Foment Tàrrega, espais municipals, escoles i instituts. El vídeo s’ha enregistrat amb la col·laboració del taller d’arts escèniques Cruma i ha sumat la participació de nenes i joves. Alhora es convoca un concurs fotogràfic a Instagram amb el hashtag #graciesfeminismes8M. Fins al 10 de març s’anima tothom a fer fotos creatives on apareguin les xapes i els adhesius de la campanya, etiquetant @acciocomunitaria i @fomenttarrega. La imatge més original guanyarà un val de compra de Foment Tàrrega per import de 100 euros. Avui han presentat els actes en roda de premsa l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú acompanyada de la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan, i la consellera comarcal Sílvia Fernàndez, que han agraït la implicació del teixit associatiu i comercial per impulsar tant la campanya de conscienciació com els diferents actes de la programació.

Enregistrament del videoclip de l’Anne Marz
Pel que fa a les activitats, el programa arrencarà el diumenge 1 de març, quan la cantant lleidatana Anne Marz gravarà al Museu Trepat de Tàrrega el videoclip de la seva primera cançó. Titulada Mujeres”, la composició parla sobre l’apoderament femení i la unió de les dones per defensar la igualtat de gènere. L’enregistrament aplegarà de 9 del matí a 1 del migdia unes 200 dones a través d’una crida feta a les xarxes socials. El videoclip es farà púbic el dissabte 7 de març.

Monòleg feminista
Les arts escèniques prendran el relleu el divendres 6 de març. El Teatre Ateneu acollirà a les 9 del vespre la representació del monòleg feminista “Estoy bien” de l’Esther Gimeno, actriu i guionista amb una llarga trajectòria en teatre, cinema i televisió. El text és obra de la mateixa Esther Gimeno. L’entrada és gratuïta.

Segona trobada d’agrupacions de cultura popular liderades per dones
D’altra banda, Tàrrega serà seu per segon any consecutiu d’una trobada d’agrupacions de bestiari festiu liderades per dones. És la “Gamverrada” que convoca La Verreta de l’Associació Guixanet el dissabte 7 de març. A la cercavila participaran La Miliciana de Cervera, La Mulassa Presumida de Vilanova i la Geltrú, La Mula de Sant Feliu de Llobregat, El Drac Olivé d’Olesa de Montserrat, el Nan Cu-Cut de Barcelona, el Ball de Bastons del Clot, Gitanes de Tàrrega, Ball de Cercolets de Reus i La Verreta amb elements de Guixanet. Els grups es concentraran a la plaça de les Nacions sense Estat des de 2/4 de 7 de la tarda. Després de la cercavila, a 2/4 de 9 del vespre al carrer d’Agoders, tindrà lloc el sopar “Dona’m la tapa” amb les actuacions d’Els Bombollers de Cervera i els Tabalers del Clot.

Lectura del Manifest institucional el dilluns 9 de març
Donant suport a la Vaga Feminista del 8 de març, la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones es trasllada al dilluns 9 de març, a la 1 del migdia, a la plaça Major. Hi assistiran les associacions femenines de la comarca i representants institucionals de l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell.

Música en viu i tast de formatges
El diumenge 15 de març, a partir de 2/4 de 12 del migdia, a l’Espai Molí del Talladell s’oferirà un concert en homenatge a cantants i compositores femenines a càrrec del duo Walkin’ Roots, format per Judith Estadella Hueso i Santi de Pablo Ruiz. El recital, que també reivindica cançons sense lletres sexistes ni masclistes, s’acompanyarà d’un tast de formatges elaborats per Anna Boleda, ramadera i artesana de l’esmentat producte. També es podrà visitar una exposició de farratges ecològics d’Alba Lamo, pagesa agroecològica. La triple proposta compta amb el suport de l’EMD El Talladell, que s’ha volgut sumar així a la commemoració del 8-M.

Conferència del Fòrum Femení d’Opinió
El Fòrum Femení d’Opinió també s’ha sumat al programa del 8-M amb la conferència “L’amor des d’un punt de vista feminista” a càrrec de Montse Barderi Palau, escriptora, periodista, filòsofa i especialista en estudis de gènere i autora de nou llibres tant de literatura com de filosofia pràctica. L’acte s’ha convocat el dijous 19 de març, a les 8 del vespre, al Local de la Societat Ateneu.

Tàrrega, ciutat per la igualtat
Val a dir que el passat 19 de desembre el Ple de l’Ajuntament de Tàrrega aprovà per unanimitat una declaració institucional segons la qual el municipi es manifesta en favor de la igualtat i lliure de violències masclistes i LGTBIQfòbia. La capital de l’Urgell proclama així el seu ferm compromís per conquerir la plena igualtat entre dones i homes, i eradicar qualsevol tipus de violència masclista i LGTBIQfòbia. L’Ajuntament de Tàrrega fomenta l’adhesió a la declaració per part de les associacions i la ciutadania mitjançant un formulari on-line al qual es pot accedir des del web municipal www.tarrega.cat.

Infolleida