Tàrrega dedicarà l’actual carrer d’Alfons XII a l’activista i locutora Pilarín Minguell Pont

09/04/2021

És una proposta d’acord que s’ha aprovat al Ple del consistori i amb la que es pretén potenciar la igualtat de gènere en el nomenclàtor urbà

El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega aprovà per unanimitat en la sessió ordinària d’ahir dijous el canvi de nom del carrer d’Alfons XII per dedicar-lo a l’activista cultural, actriu i locutora targarina Pilarín Minguell Pont (1926 – 2020). L’acord, que l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú qualificà d’”històric”, contribueix a pal·liar la desigualtat de gènere en el nomenclàtor de carrers i equipaments de la capital de l’Urgell. Al mateix temps, el consistori també atén una petició d’Òmnium Cultural que insta a eliminar referències de la monarquia borbònica. L’entitat va consultar prèviament el veïnat del carrer d’Alfons XII, situat al barri de Fàtima, amb resposta positiva en aquest sentit. Així mateix, es pronuncià a favor de dedicar el carrer a una dona relacionada amb la recuperació de la memòria democràtica. Així, el consistori optà per reconèixer Pilarín Minguell Pont, “una dona avançada al seu temps”, afirmà l’alcaldessa.

Pilarín Minguell Pont fou la primera veu femenina de Ràdio Tàrrega (va posar locució a l’emissió inaugural l’any 1954 junt amb Ramon Puiggené); destacada impulsora i actriu en entitats com l’Agrupació Artística Thespis, Teatre de Càmera o l’Orfeó Lleidatà (al costat de la seva parella, l’escriptor Josep Maria Madern); i pionera del bàsquet femení vencent barreres socials en ple franquisme. La seva prolífica vida professional continuà a París a partir de l’any 1957, on excel·lí com a locutora de ràdio de la RTF. Posant de relleu el seu compromís amb la cultura i els ideals democràtics (fou històrica militant socialista), la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega li dedicà l’any 2017 una de les biografies de la col·lecció “On són les dones targarines”.

Part del romanent de tresoreria es destinarà a ajuts per pal·liar la crisi de la Covid-19
En la mateixa sessió plenària, l’Equip de Govern també donà compte de la liquidació del pressupost municipal de l’exercici 2020, el qual deixa un romanent positiu de tresoreria d’1.574.938 euros. El regidor de Finances, Dani Esqué, explicà que part d’aquesta quantitat es destinarà a ajudes per pal·liar l’impacte negatiu de la pandèmia en el teixit social i econòmic. La quantitat es determinarà properament (del romanent s’hauran de restar, per exemple, 350.000 euros de despeses compromeses que s’incorporen al pressupost del 2021). Pel que fa a càrrega financera, la ràtio legal de deute viu se situa en 46,98%.

Llum verda definitiva al pressupost municipal del 2021
També dins l’àrea de Finances, el Ple donà llum verda a l’aprovació definitiva del pressupost del 2021, que ascendeix a 17,8 milions d’euros. Als comptes s’ha afegit una consignació de despesa de 21.900 euros per a completar les obres d’adequació de la teulada de la piscina coberta municipal. Al mateix temps, es desestimaren al·legacions presentades per la Federació d’Associacions de Veïns de Tàrrega (FAVT) i el grup de Junts per Tàrrega. Votaren a favor ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) mentre que Junts per Tàrrega es pronuncià en contra.

Rebaixa dels abonaments de les piscines d’estiu de Tàrrega
Així mateix, prosperà una modificació de preus públics de les piscines d’estiu. Destaca una rebaixa d’entre el 15% i el 18% en les diferents modalitats d’abonament pel que fa a les piscines de Tàrrega (l’abonament individual per adults passa de 90 a 75 euros, per exemple). Una altra novetat és la creació d’un abonament de 25 banys a 60 euros. Es mantenen els preus de les entrades individuals com de les especials per a persones amb discapacitat i acompanyant. L’actualització de l’ordenança fiscal també es tradueix en l’eliminació dels abonaments per a socis del Club Natació Tàrrega, ja que l’entitat deixà de gestionar les instal·lacions l’any 2019 (des de l’estiu passat ho assumeix la Regidoria d’Esports). Pel que fa a les piscines d’Altet i Claravalls, els preus augmenten lleugerament per escurçar la diferència en relació amb les de Tàrrega. La proposta va rebre els vots favorables d’ERC, CUP i PSC mentre que Junts per Tàrrega s’abstingué.

Adhesió a la xarxa de municipis del Camí de Sant Jaume en favor de la transició energètica
D’altra banda, l’Equip de Govern donà compte de l’adhesió del consistori a la xarxa de municipis del Camí de Sant Jaume que optarà a rebre una subvenció europea per fomentar la producció d’energies renovables, la mobilitat elèctrica i el consum eficient (ajuts European City Facility). El grup de consistoris l’encapçala l’Ajuntament de Linyola. Entre les accions plantejades figuren instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic compartit en equipaments municipals i llars en situació de pobresa energètica a més de punts de càrrega per a vehicles elèctrics. L’adhesió es produeix dos mesos després que la capital de l’Urgell també s’unís a l'Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, accions que certifiquen l’aposta de Tàrrega en favor de la transició energètica.

InfoLleida