Tombs Creatius viatja a Berlín amb tres de les seves col·leccions d’arts de carrer

07/09/2018

La quarta edició alemanya del festival Lollapalooza se celebra el 8 i 9 de setembre

La companyia bellpuigenca d’arts de carrer Tombs Creatius viatja aquest cap de setmana a Berlín per participar a la quarta edició del festival Lollapalooza de la capital alemanya. Serà el primer cop que la companyia de Bellpuig porta a aquesta ciutat les seves propostes artístiques, convertint-se en l’única companyia catalana present a aquest festival. Així, l’atracció de fira El Viatge i les col·leccions de jocs L’estrany viatge del Sr Tonet Xics del Xurrac, basada en el fet casteller, formen part del programa d’activitats del Lolla Fun Fair, la secció del certamen dedicada a les propostes artístiques curioses i innovadores. El certamen alemany presenta una programació cultural àmplia amb artistes d’arreu del món que va des dels concerts fins a propostes infantils, passant per instal·lacions artístiques, arts escèniques de carrer, gastronomia i tota una àrea dedicada a la sostenibilitat mediambiental. El Lollapalooza Festival de Berlín espera superar les 85.000 persones que hi van passar al 2017 i que el van convertir en el festival a l’aire lliure més gran del país.

L’organització del certamen ha triat les tres propostes més noves de Tombs Creatius per a formar part de la zona de curiositats artístiques del festival cultural, que aplega més de 200 artistes.

Els Xics del Xurrac, l’última creació de la companyia de Bellpuig que va viatjar una setmana a Malmö (Suècia) el mes passat, és una proposta lúdica en la línia de les que fa Tombs Creatius. Els jocs, elaborats artesanalment amb fusta pintada a mà, recorden alguns dels aspectes que defineixen una colla castellera: l’equilibri, la cooperació, la concentració, el seny. Els valors del món casteller serveixen per plantejar, a qui vulgui jugar, reptes per assolir individualment i també en grup. Alguns dels jocs incideixen en la creació de les pinyes, d’altres en l’equilibri que requereixen els pilars i d’altres, en l’habilitat de coordinar les forces i el moviment, per exemple.

El Viatge és una proposta artística que se situa en la categoria dels entresorts, d’atraccions de fira, i és la més arriscada de Tombs Creatius. Arriba a Berlín després de passar la major part de l’estiu de gira per diferents ciutats europees. Amb aquesta proposta, la companyia fa les primeres passes per un camí artístic nou: la creació d’experiències. El Viatge convida a les persones que hi participen a entrar d’una en una en la caravana per viure una experiència emocional única,comprometent-se a guardar el secret.

Finalment, L’estrany viatge del Sr Tonet proposa un recorregut per diferents jocs creats artesanalment amb fusta per Toni Tomàs i amb el disseny artístic de l’il·lustrador Carles Porta. En aquest cas, a més a més dels enginys mecànics que caracteritzen les col·leccions de Tombs Creatius i que posen a prova les habilitats i la perseverància de la gent que hi participa, els jocs de L’Estrany viatge del Sr Tonet també incorporen la robòtica com a element innovador que aconsegueix l’atmòsfera màgica que envolta el misteriós personatge que dóna nom a la col·lecció.

Lollapalooza, el festival inusual i inesperat

Perry Farrell, cantant de Jane's Addiction, va crear el festival internacional Lollapalooza l’any 1991 als Estats Units, on es va celebrar fins al 97. La paraula que li dóna nom es refereix a nordamèrica a alguna cosa inesperada i inusual i el concepte va servir per crear un certamen, sobretot musical, que agrupés bandes del rock alternatiu dels 90. Des que es va recuperar al 2003, es va convertir en una marca que celebra festivals culturals a l’aire lliure multitudinaris en diferents punts del planeta. A banda de l’edició a Chicago, les de l’amèrica llatina, a Argentina, Brasil i Xile, són les més reconegudes. A Europa, el Lollapalooza té lloc a París, Suècia i Berlín, on aquest cap de setmana tindrà lloc la seva quarta edició.

Un estiu #fentTombs

França, Noruega, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suècia, Portugal i Anglaterra són els llocs on la companyia ha portat les seves diferents propostes en els dos últims mesos.

Al setembre, la companyia encara no ha tancat la gira europea d’estiu. El pròxim cap de setmana, Tombs Creatius viatja a l’Openingfestival De Warande, a Bèlgica, on portarà El Viatge i L’estrany viatge del Sr Tonet. I una setmana després,participarà, a França, al Festival de les Arts de la Rue de La Crau amb la col·lecció de jocs Colors de Monstre i El ViatgeA més, ja hi ha actuacions previstes durant la pròxima primavera i estiu a Europa.

Les propostes de Tombs Creatius són especialment benvingudes per part del públic d’arreu d’Europa, on les arts escèniques de carrer tenen un lloc reservat en tots els festivals culturals. Aquesta participació i interacció també permet a la companyia explorar noves formes d’expressió per refermar-se en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que portem dins. les idees continuen bullint per crear noves propostes en el futur.

 

Infolleida